2017. 09. 19.

Három és félmillió embert fenyeget a kolera NigériábanLegalább 44 ember meghalt a Nigéria északkeleti részén kitört kolerajárványban, ahol százezrek váltak hajléktalanná a Boko Haram iszlamista terrorszervezet támadásai következtében – közölte hétfőn az ENSZ.

A világszervezet Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint mintegy 2300 ember fertőződött meg a kórral, és félő, hogy 3,7 millió ember betegedhet meg a járványban.

A kolera heveny hasmenéssel járó betegség, amelyet ha nem kezelnek, akár órákon belül halállal végződhet. Első tüneteit augusztus 16-án jegyezték fel Borno szövetségi államban, az elüldözött emberek számára létesített táborokban.

Peter Lundberg, az OCHA helyi összekötő helyettese, elmondta, hogy a táborok túlzsúfoltak, nincs elegendő víz, az egészségügyi ellátás színvonala pedig alacsony.

Az ENSZ szerint a járvány olyan időszakban ütötte fel a fejét, amikor Nigéria három szövetségi államában – Bornóban, Adamawában és Yobéban – humanitárius válság fenyeget, mintegy 8,5 millió embernek van szüksége életmentő segélyre.

A válság alapvető oka a Boko Haram jelentette fenyegetés az ország északkeleti részében. Nyolc éve, 2009 óta mintegy 14 ezer ember halt meg a szunnita szélsőségesek fegyvereseinek támadásában Nigériában, valamint a szomszédos Csádban, Kamerunban és Nigerben. A világszervezet szerint a régióban mintegy 2,7 millióan váltak földönfutóvá az iszlamista szervezet miatt.

Orientalista.hu – MTI

, ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com