2018. 05. 15.

Hazahívta konzultálni amerikai és izraeli nagykövetét TörökországTörökország hétfőn úgy döntött, hogy konzultációra hazahívja washingtoni és tel-avivi nagykövetét, miután az Egyesült Államok áthelyezte Jeruzsálembe izraeli nagykövetségét, és ezzel összefüggésben a Gázai övezetben sok halottal járó palesztin tömegtüntetések voltak – közölte Bekir Bozdag török kormányszóvivő.

“Az Egyesült Államok újfent magára maradt, és egyben elvesztette közvetítőként játszott szerepét a régió konfliktusainak békés rendezési folyamatában. Törökország washingtoni és tel-avivi nagyköveteit konzultációra hazarendelték” – hangsúlyozta Bozdag az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint.

A kormányszóvivő szerint a tragikus fejlemények miatt Törökország péntekre összehívja az 57 muszlim országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) rendkívüli ülését. Ankara emellett háromnapos gyászt hirdetett a palesztin áldozatok tiszteletére.

A palesztin egészségügyi hatóságok közlése szerint legalább 55-en meghaltak és 2700-an megsebesültek a Gázai övezet határán az izraeli erőkkel vívott összecsapásokban.

Az övezetet irányító Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet március végén hetekig tartó tiltakozásra szólította fel az ott élő arabokat, és a tegnapi napon is sürgette a tüntetéseket. Ennek eredményeként ezrek gyűltek össze a gázai határkerítés közelében.

Hétfőn az izraeli hadsereg röplapokat dobott le az övezetben, arra szólítva fel az ott élőket, hogy ne legyenek a Hamász eszközei, és ne közelítsék meg a határkerítést. Izrael váltig állítja, hogy katonái nem alkalmaztak a szükségesnél nagyobb erőszakot.

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat közölte, hogy a Hamász egyik tagjának kihallgatása révén olyan információkhoz jutottak, hogy az iszlamista szervezet célja az, hogy fegyvertelen civilek ezreit küldi a kerítéshez, s miután ők átszakították az akadályt, fegyvereseik a tömeggel együtt benyomulnak Izraelbe.

Az amerikai nagykövetség jeruzsálemi központjának avatására népes washingtoni delegáció érkezett a zsidó állam fővárosába Ivanka Trump és férje, Jared Kushner vezetésével. A tegnapi nap azonban nem csak ezért megkülönböztetett Izraelben, hanem mert a Gergely-naptár szerint 70 évvel ezelőtt ezen a napon kiáltották ki Izrael Államát. Az európai vezetők többsége bojkottálta az eseményt, a magyar, a cseh, az osztrák és a román nagykövet viszont részt vett az ezzel kapcsolatos fogadáson.

Orientalista.hu – ATV, MTI

, , , , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com