2018. 05. 17.

Hazarendelték Budapestről a palesztin nagykövetetKonzultációra hazarendelték a palesztin nagyköveteket abból a négy uniós tagállamból, aminek képviselői részt vettek a jeruzsálemi amerikai nagykövetség megnyitása előtt tartott ünnepségen. Ezt a palesztin kormányzat jelentette be szerdán Rámalláhban – írja a 24.hu.

A Palesztin Nemzeti Hatóság tájékoztatása szerint Ausztriából, Magyarországról, Csehországból és Romániából rendelték haza a palesztin nagykövetet. Az EU tagországok nagyköveteinek többsége bojkottálta az ünnepséget. Donald Trump személyesen nem volt jelen, de a lánya, Ivanka Trump és a férje, Jared Kushner nagy számú amerikai delegációval képviselte az Egyesült Államokat. Számos izraeli közéleti személyiség is megjelent.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke decemberben jelentette be, hogy az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költözik, és Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként. Hétfőn a nagykövetség avatása miatt véres összecsapások törtek ki a Gázai övezetnél, amiben a The Guardian információ szerint 60 palesztin ember meghalt, és legalább 2700 ember megsérült.

Az izraeli hadsereg éles lőszerrel lőtt a palesztin tüntetőkre. Az erőszak miatt számos ország tiltakozott és vizsgálatot követel, az ENSZ Izraelt okolja a tüntetők halála miatt.

Orientalista.hu – 168 óra

, , , , , ,
<


Back to Top ↑