2018. 02. 21.

Idén is erős migrációs nyomásnak lesznek kitéve a dél-európai országokLényegesen kevesebb illegálisan érkező bevándorlót regisztráltak tavaly az Európai Unióban, mint a korábbi három évben, ugyanakkor a dél-európai országok várhatóan idén is erős migrációs nyomásnak lesznek kitéve – közölte kedden Fabrice Leggeri, az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) igazgatója.

„A migrációs nyomás továbbra is rendkívül magas szintű lesz a déli határokon, a Földközi-tenger térségében” – mondta sajtóértekezletén Leggeri, hozzáfűzve, hogy növekedésre számítanak a Spanyolországba érkezők számában, és a hamis papírok is egyre nagyobb problémát jelentenek a hatóságok számára.

A szervezet friss jelentése szerint az EU-ba összesen 204 700 bevándorló érkezett 2017-ben a négy fő migrációs útvonalon keresztül. Ez sokkal kevesebb a 2016-os 511 ezernél, a rekordnak számító 2015-ös 1,8 milliónál, illetve a 2014-es 283 ezernél. A válság kirobbanását megelőzően évi 70-140 ezren érkeztek illegálisan Európába.

A legfőbb belépési pontnak még mindig Olaszország számít, jóllehet az itt regisztráltak száma a korábbiakhoz képest végig alacsony volt, sőt júliusban meredeken tovább csökkent. Itt 119 ezren értek partot, akik közül a legtöbben nigériai, guineai és elefántcsontparti állampolgárok voltak.

A görög szigeteken kikötő – többségében szíriai és iraki – menedékkérők száma 42 ezer körül volt, ami kevesebb mint a negyede az egy évvel korábbi adatoknak.

Spanyolországba az év eleje óta nagyjából 23 ezren érkeztek Észak-Afrikából, ami több mint duplája a 2016-os számoknak, s rekordot jelent az adatgyűjtés kezdete óta, de ennek ellenére ez csak a harmadik legnépszerűbb tranzitútvonal Európa felé. A bevándorlók legnagyobb csoportját a marokkóiak és az algériaiak alkotják.

A nyugat-balkáni útvonalon 12 ezer körüli volt az érkezők száma, többségük pakisztáni és afgán állampolgár volt.

A Frontex igazgatója aggodalmát fejezte ki, hogy az uniós tagállamok túl keveset küldenek haza az elutasított menedékkérőt közül. „A kitoloncolások száma enyhén csökkent, ez pedig kihívás elé állít bennünket” – fogalmazott. Elmondta továbbá, hogy az ügynökség tavaly több mint 340 repülőjáratot indított a migránsok visszaküldésére, kétszer többet, mint 2016-ban.

„A líbiai helyzet elfogadhatatlan humanitárius szempontból. Nem engedélyeznék olyan operatív tervet, melynek keretében a kimentett bevándorlókat Líbiában tennék partra” – hangsúlyozta Leggeri.

Orientalista.hu – Hirado.hu

, , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com