2018. 04. 19.

Irán nem támad szomszédjaira,de megvédi magát

Irán nem támad szomszédjaira, de folytatja mindenfajta fegyver előállítását, amelyre szüksége van védelmének szavatolásához – jelentette ki szerdán Hassan Rouhani iráni elnök a hadsereg napja alkalmából tartott díszszemlén.

Hangsúlyozta, Irán nagy ország óriási anyagi erőforrásokkal, hatalmas, civilizált nemzet, amely az elmúlt évtizedekben, évszázadokban egyetlen szomszédját, a régió egyetlen országát sem támadta meg.

Washington és Rijád, továbbá a Nyugat a Közel-Kelet destabilizálásával vádolja Teheránt, amely a Szíriában dúló háborúban, Bassár el-Aszad államfő oldalán érintett, míg Irakban az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcol, valamint regionális befolyásának növeléséért küzd a Nyugattal hagyományosan szövetséges Szaúd-Arábiával szemben.

Irán ugyanakkor rendszeresen azzal vádolja a Nyugatot, hogy imperialista politikájával és Izrael támogatásával okoz gondot a régióban.

„Azt mondjuk a világnak, csupán azokat a fegyverek gyártjuk, amelyekre szükségünk van, bármi is legyen a külföld véleménye az iráni fegyverkezési programról” – mondta Rouhani. Hozzátette: a Nyugat keresi az alkalmat, hogy nyomást gyakorolhasson Teheránra, hogy feladja ballisztikusrakéta-programját.

Az elnök hangoztatta: baráti, testvéri kapcsolatokat szeretnének kialakítani szomszédjaikkal, akiknek azt mondják, az iráni fegyverek, harci eszközök, rakéták, harci repülőgépek és harckocsik nem ellenük irányulnak, csupán az elrettentést szolgálják. Egyedül a politikai tárgyalások és a békés magatartás oldhatja meg a régió problémáját – vélekedett.

Irán vitatott atomprogramjáról tíz éven át húzódó tárgyalássorozatot követően sikerült megállapodni 2015-ben.

Orientalista.hu – MTI

, ,
Back to Top ↑