2018. 04. 21.

Irán válaszokkal készül a nukleáris megállapodás Washington általi esetleges felmondásáraAz iráni Atomenergia-ügynökség várható és váratlan válaszokkal is készül arra, ha az Egyesült Államok a maga részéről felmondja az iráni atomprogramról 2015-ben kötött nemzetközi megállapodást: „atomenergia-ügynökségünk teljesen felkészült olyan válaszokra, amelyekre számítanak, de olyanokra is, amelyekre nem számítanak” – jelentette ki Hassan Rouhani iráni elnök egy beszédében, amelyet az iráni állami televízió szombaton közvetített.

Rouhani április elején azt üzente Donald Trump amerikai elnöknek, hogy megbánja, ha felmondja a 2015-ös nemzetközi atomalkut, mert Irán válasza keményebb lesz, mint képzeli. “Sokkal jobban fel vagyunk készülve, mint hiszik, és ezt az egyezmény felmondása esetén egy héten belül megtapasztalják majd” – tette hozzá a nukleáris technológia nemzeti napján.

Ha Washington visszatáncol a megállapodástól, az azt jelenti, hogy “nem tartja a szavát. Ez pedig megtépázná jó hírét és méltóságát a nemzetközi színtéren” – szögezte le Rouhani.

Közölte, hogy az Iszlám Köztársaság felkészült az összes eshetőségre, köztük arra, hogy az amerikaiak részvétele nélkül fennmarad az egyezmény, de annak teljes megszűnésére is.

A 2015-ös megállapodás Irán valamint az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország között jött létre. Az iszlám köztársaság ebben vállalta, hogy korlátok közé szorítja nukleáris tevékenységét. Cserében az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország ígéretet tett az iszlám köztársasággal szembeni szankciók feloldására. Donald Trump amerikai elnök többször kifogásolta az egyezményt, és fenyegetőzött a felmondásával, mert megkérdőjelezi, hogy Irán valóban eleget tesz kötelezettségeinek. Trump május 12-ig adott időt az európai országoknak arra, hogy kiküszöböljék a megállapodás hiányosságait. Ha ez nem történik meg, és Trump visszatáncol az egyezménytől, akkor újból életbe lépnek azok a gazdasági szankciók, amelyekkel az Egyesült Államok sújtotta az iszlám köztársaságot.

A több mint 10 év alatt tető alá hozott alku létrejötte óta Iránt főleg ballisztikus rakétákkal végrehajtott kísérletei miatt éri bírálat külföldről. A nukleáris megállapodás ugyanis azt is rögzíti, hogy Teherán semmilyen tevékenységet nem folytathat olyan eszközökkel, melyek alkalmasak atomtöltet célba juttatására. Irán következetesen arra hivatkozik, hogy rakétái nem ilyenek. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint egyébként Irán maradéktalanul betartja a megállapodásban foglaltakat.

Orientalista.hu – MTI

, , , ,
<


Back to Top ↑