2018. 05. 17.

Izrael nem szakítja meg diplomáciai kapcsolatait TörökországgalIzrael nem kívánja megszakítani diplomáciai kapcsolatait Törökországgal – mondta Cipi Hoteveli külügyminiszter-helyettes a közszolgálati rádiónak csütörtökön az utóbbi napok igen éles hangú Törökország elleni izraeli megnyilatkozásaival kapcsolatban.

„Törökország a térség fontos állama, és noha vezetője súlyos megjegyzéseket tett Izrael vezetésére és tetteire, úgy vélem ezekre hasonlóképpen válaszoltunk” – hangsúlyozta a külügyminiszter-helyettes.

„Azt mondtuk, hogy hozzá hasonló, kegyetlen, véreskezű diktátorok nem oktathatnak ki bennünket” – tette hozzá.

Korábban Jarív Levin turisztikai miniszter felszólította az izraelieket, hogy ne utazzanak Törökországba nyaralni. Jaír Netanjahu, a kormányfő fia Törökországot becsmérlő megjegyzést tett közzé a közösségi médiában – azonban a miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint mivel nem visel közhivatalt, ez az utóbbi lépés csakis magántermészetűnek tekinthető.

A Gázai övezet határánál ezen a héten történt tömegtüntetések és az azokra adott izraeli válasz okozta a két ország vitáját. A radikális iszlamista Hamász irányította gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint hatvankét palesztint öltek meg az izraeli katonák, és kétezer-hétszázan sebesültek meg az eheti határincidensekben.

Az izraeli hadsereg szerint a halottak közül huszonnégyen tartoztak a Hamászhoz vagy az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezethez, de a két alakulat azt jelentette be, hogy ötvenhárman tartoztak közéjük a halottak közül. Izrael szerint a Hamász gerjeszti az erőszakot a határ mentén, és a tömegeket fedezéknek használja Izrael ellenes támadásaihoz.

Recep Tayyip Erdogan török elnök viszont csakis Izraelt tette felelőssé a gázaiak haláláért, s terrorista államnak nevezte az országot, amely szerinte népirtást követ el. Törökország visszahívta nagykövetét Tel-Avivból, és kiutasította Izrael külképviseletének vezetőjét Ankarából és Isztambulból.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

, , , , , ,
<


Back to Top ↑