2018. 01. 17.

Jeruzsálem-szindrómája lehet az izraeli sivatagban eltűnt brit férfinakAz izraeli hatóságok keresőakciót indítottak a 29 éves Oliver McAfee után, miközben szakértők attól tartanak, hogy a brit férfi Jeruzsálem-szindrómában szenvedhet. Az ezzel a ritka mentális állapottal küzdők azt gondolják magukról, hogy próféták vagy egyéb bibliai szereplők.

A mélyen keresztény férfit utoljára november 21-én látták kerékpározva az Izrael déli részén fekvő Mitzpe Ramon városa mellett. Túrázók idén januárban akadtak rá a tárcájára, a tabletjére, biciklijére és egyéb személyes holmijaira. Ezután indult meg a kutatás a Negev-sivatagban drónok és kutyák bevetésével, ennek eredményeként pedig többek között bibliai idézeteket tartalmazó kézzel írt lapokat és egy kövek alá berakott bibliát, valamint egy kövekből kirakott, kör alakú kijelölt területet is felfedeztek, ami leginkább imahelyként szolgálhatott a feltételezés szerint.

De sem Ollie, sem az útlevele nem került még elő, közölték ezt a kutatást követő barátai. Ebből sejteni lehet, hogy a férfi még mindig Izraelben lehet, és nem lépte még át a határt. Az Essexben élő férfinak a tervek szerint december elején kellett volna amúgy hazatérnie.

Jeruzsálem egykori körzeti pszichológusa szerint a jelek arra utalnak, hogy a férfinak valamiféle vallásos élménye lehetett, és úgy tűnik, hogy a Jeruzsálem-szindróma egy esete állhat fenn. A British Journal of Psychiatry című folyóiratban 2000-ben megjelent cikk szerint évente átlagosan száz olyan páciens fordulhat elő az országban, akinél komoly, Jeruzsálem kiváltotta mentális problémák jelentkeznek. A Jeruzsálem-szindróma nem önmagában egy mentális betegség, hanem jellemzően más mentális zavarokra rakodhat rá kísérő tünetként.

Orientalista.hu – 444.hu, Guardian

,
<


Back to Top ↑