2018. 03. 19.

Jeruzsálemben palesztin késelt meg egy biztonsági őrtEgy palesztin férfi megkéselt egy izraeli biztonsági őrt vasárnap Kelet-Jeruzsálem óvárosában, a 30 éves férfi néhány órával később a kórházban belehalt sebesülésébe – közölte a helyi sajtó.

A merénylet az al-Aksza mecset közelében, az egyik városkapunál történt. A rendőrség szerint a késelő a Jordán folyó nyugati partján lakott. Három nap alatt ez volt a második támadás Jeruzsálemben. Pénteken két izraeli katonát gyilkoltak meg egy gázolásos támadásban a Jordán folyó nyugati partján. Az izraeli hadsereg ezt követően bombázta a Hamász radikális szervezet katonai célpontjait.

A zsidók által Templom-hegynek nevezett Mecsetek terén áll az iszlám harmadik legszentebb imahelye, az al-Aksza mecset, de a tér a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban itt állt az ő legszentebb helyük, a jeruzsálemi Szentély. Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet – benne az óvárost –, az al-Aksza mecset környéke azonban a történelmi megállapodások értelmében Jordánia gondnoksága alá került, és a szent hely körüli békét a kényes status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.

A vasárnapihoz hasonló késes támadások azóta kaptak újabb lendületet, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben bejelentette: elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és átköltöztetik az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe. Döntése súlyos felháborodást és tüntetéshullámot váltott ki a muszlim országokban.

Trump e döntésével szembement a nemzetközi közösség több évtizedes álláspontjával, amely szerint Jeruzsálem jogállásáról az izraelieknek és a palesztinoknak egymás között kell megállapodniuk. A zsidó állam a várost oszthatatlan fővárosának tekinti, miközben a palesztinok az 1967-ben Izrael által elfoglalt Kelet-Jeruzsálemet szeretnék megtenni majdani államuk fővárosának. Ez a közel-keleti békefolyamat egyik legkritikusabb kérdése.

Hirado.hu, MTI

, , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com