2017. 09. 26.

Katonai beavatkozás nélkül tartották meg a kurd referendumotSokan regionális háborút vizionáltak az iraki Kurdisztán függetlenségéről szóló hétfői népszavazás miatt, de a referendumot katonai beavatkozás nélkül tartották meg – mondta Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 aktuális csatornán kedden.

Szalai Máté úgy fogalmazott: „a legrosszabb forgatókönyvet elkerültük”, bár Irán és Törökország fenyegetőzött, és felmerült a lehetősége, hogy bármikor beavatkozhatnak, ahogy az Irakon belüli, Irán által irányított síita milíciák is, mégsem tették meg.

Kifejtette: egy állam támogatja az iraki Kurdisztán függetlenségét, Izrael, a nemzetközi közösség nagy része viszont nem. Az Egyesült Államok a szavazás után ugyanakkor kiadott egy közleményt, amelyben bár csalódottságát fejezte ki a referendum megtartása miatt, közölte, hogy nem változik az amerikai-kurd kapcsolat. Kanada nem örül, de elfogadja a folyamatot, Oroszország pedig „hallgat”, bár egyes hírek szerint orosz állami cégvezetők tárgyalnak az olajban gazdag térségben.

Szalai Máté felhívta a figyelmet arra: az iraki legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a népszavazást, így annak nincs jogi ereje, csak arról szólt, hogy 5,5-6 millió embert megkérdeztek, szeretne-e önálló államot alapítani.

Az iraki kurd szavazók több mint 90 százaléka igennel voksolt hétfőn arra, hogy Kurdisztán régió és körülötte a kurdok lakta térségek független állammá alakuljanak – adta hírül az erbíli választási bizottság hétfő éjjel az előzetes eredményt.

Orientalista.hu – MTI, M1

, , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com