2018. 03. 13.

Katonai zónába tévedt hajót foglalt le a líbiai hadseregA légierő segítségével fogták el a hajót az iszlamisták ellenőrizte Derna város partjainál. A hajó szíriai állampolgárságú kapitányát és török legénységét őrizetbe vették.

Ahmed al-Mismari szóvivő Bengáziban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: vizsgálatot indítottak a legénység ellen, de egyelőre nem tudták megállapítani a hajó származási országát. Ugyanakkor rámutatott, hogy feltétezéseik szerint
kapcsolatban állhatnak a városban tevékenykedő terrorista csoportokkal.

A hadsereg korábbi közlése szerint a hajót szombat éjjel a Derna közelében észlelték. “Egy harci repülőgép mérte be, miután hatósági engedély nélkül behatolt a területi vizekre és nem reagált az ismételt figyelmeztetésekre” – tájékoztatott a hadsereg. A hajót egy kikötőbe vontatták.

Derna az egyetlen jelentősebb város Kelet-Líbiában, ami még nincs Halifa Haftár tábornok erőinek uralma alatt. A Líbiai Nemzeti Hadsereg ostromolta várost az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Dernai Mudzsahedek Súra Tanácsa nevű helyi milícia ellenőrzi.

Líbia  Moammer Kadhafi vezető 2011-es megbuktatását követően – káoszba süllyedt. A helyi hadurak és milíciák viszálykodását kihasználva több terrorszervezet is megvetette lábát az észak-afrikai országban.

Orientalista.hu – MTI

, , , ,
<


Back to Top ↑