2017. 03. 15.

Kern: Meg kellene akadályozni az Ausztriában tartandó török kampányrendezvényeketMeg kellene akadályozni az Ausztriában tartandó török kampányrendezvényeket Christian Kern osztrák kancellár szerint, aki úgy látja, hogy a törökországi szavazás többé-kevésbé a demokrácia aláásásáról szól. Kern az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF) nyilatkozva úgy vélte: lehetséges, hogy a rotterdami eset után a török vezetés “Ausztriában is folytatni akarja játékát”.

Szombaton Hollandia nem engedett be két török minisztert, akik egy rotterdami kampányrendezvényen vettek volna részt. Kern kijelentette, hogy az ausztriai polgármestereknek joguk van meghiúsítani hasonló kampányrendezvényt. Az európai szintű megoldásról az osztrák kancellár hétfőn egyeztetett Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

Egyelőre koalíciós vita zajlik a gyülekezési jog megváltoztatásának lehetőségéről Ausztriában, miután a néppárti belügyminiszter azt javasolta, hogy szigorítsák a gyülekezési törvényt, és tiltsák meg külföldi politikusok Ausztriában tartandó kampányrendezvényeit. Az álláspontok a keddi kormányülést követően sem közeledtek egymáshoz. A következő megbeszélést pénteken tartja Thomas Drozda kancelláriaminiszter, Wolfgang Sobotka belügyminiszter és Hans Peter Doskozil védelmi miniszter.

Orientalista.hu – MTI

, , ,


Back to Top ↑