2017. 06. 15.

Két terrorcsoportot is felszámoltak IránbanAz iráni hatóságok felszámoltak két terrorcsoportot – közölte csütörtökön Mahmúd Alavi-Tabar, a hírszerzési és biztonsági ügyek minisztere, és Szaúd-Arábiát vádolta meg az Iránban működő terrorszervezetek pénzelésével.

Az IRNA hírügynökség által idézett tájékoztatása szerint felszámoltak szerdán egy terrorcsoportot, amely támadásokra készült a délkeleti Szisztán-Beludzsisztán tartománybeli Csáhbahár egyik laktanyája ellen. Ötöt közülük – ketten egy szomszédos ország állampolgárai – őrizetbe vettek, kettőt pedig megöltek, de életét vesztette az összetűzésben a hírszerzés egyik tisztje is.

Alavi-Tabar szerint az északnyugati Kurdisztán tartományban is felszámoltak egy terrorcsoportot, de erről részleteket nem árult el.

A miniszter leszögezte, hogy az Iránban tevékenykedő terrorcsoportokat Szaúd-Arábia pénzeli. A Szaúd-Arábia és Irán közötti, amúgy is ellenséges viszony még jobban elmérgesedett a teheráni parlament és az Khomeini-mauzóleum elleni június 7-i terrortámadások óta, amelyekben 17-en haltak meg. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam dszihadista csoport jelentkezett. Több tucat embert vettek őrizetbe azóta, az iráni kormány elit fegyveres ereje, a Forradalmi Gárda pedig Rijádot hozta kapcsolatba mindkét támadással.

Mohamed Javad Zarif iráni külügyminiszter kedden, norvégiai látogatásán ugyancsak Rijád vádolta. “Vannak információink arról, hogy Szaúd-Arábia tevékenyen részt vesz a Kelet-Iránban bujkáló terrorcsoportok működtetésében” – mondta a miniszter, nyilvánvalóan utalva arra, hogy április végén a Dzsejs el-Adl (Az Igazság Hadserege) elnevezésű fegyveres csoport a Szisztán-Beludzsisztánban, pakisztáni területről indított támadásban megölt kilenc iráni határőrt.

Orientalista.hu – Hirado.hu

, , , , ,
<


Back to Top ↑