2017. 12. 24.

Kína veheti át az USA szerepét a közel-keleti békefolyamatban 

Kína veheti át az Egyesült Államok szerepét a közel-keleti békefolyamatban, miután az amerikai elnök egyértelműen állást foglalt az izraeli fél mellett – azzal, hogy hivatalosan is elismerte Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosának.

A palesztinok ezek után nem tekintenek hiteles közvetítőként Washingtonra, Peking viszont egyre aktívabban dolgozik azon, hogy a béketárgyalások folytatódjanak. Csaknem 50 ezer palesztin imádkozott egyszerre pénteken a kelet-jeruzsálemi Al-Aksza-mecsetnél.

A tömeg ezután hangos tüntetésbe kezdett, az ellen tiltakozva, hogy az Egyesült Államok Izrael fővárosának ismerte el Jeruzsálemet. A Szent Város keleti fele a palesztinok reménybeli leendő fővárosa, az amerikai döntés ezt nem vette figyelembe.

A tüntetők a palesztin zászlók mellett magasba tartották Recep Tayyip Erdogan fotóját is. A török elnök vezeti azokat a muszlim országokat, amelyek a nemzetközi színtéren támadják az egyoldalú amerikai lépést.

A palesztinok ügyét egy igazi nagyhatalom is támogatja: Kína nyíltan bírálta Donald Trump Jeruzsálemről szóló döntését, és Peking át is venné Washington közvetítői szerepét a palesztin–izraeli konfliktusban – miután a palesztinok már nem tekintenek hiteles közvetítőként az Egyesült Államokra.

A kínai külügyminiszter a palesztin elnök képviselőit fogadta Pekingben, és megerősítette nekik: Kína szilárdan támogatja a kétállami megoldást és egy független Palesztina létrehozását.

Kína közel-keleti különmegbízottja a találkozón megerősítette, amit külügyminisztere is leszögezett a független palesztin állammal kapcsolatban.

„A felek úgy látják, hogy a nemzetközi közösségnek támogatnia kellene a békefolyamat újrakezdését, támogatnia kellene a palesztin állam létrehozását az 1967-es határokkal. Úgy gondolják, hogy Kína globális partnerként képes fontos szerepet játszani abban, hogy megteremtse a feltételeket az erősebb és hatékonyabb nemzetközi békéltető erőfeszítéseknek” – mondta Kína közel-keleti megbízottja, Kung Hsziao-seng.

A különmegbízott hozzátette: Kína a jövőben nagyobb szerepet akar játszani a palesztin–izraeli konfliktus igazságos, tartós és átfogó rendezésében.

Orientalista.hu – HírTV

, , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com