2017. 08. 22.

Kurz: Nem nézhetjük tétlenül azt, ami a Nyugat-Balkánon történikAggodalomra ad okot Törökország és Szaúd-Arábia növekvő befolyása a Nyugat-Balkánon – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a Handelsblatt című német újságnak adott interjúban, amelyből részleteket az APA osztrák hírügynökség közölt hétfőn.

„Szarajevóban és Pristinában például nőket azért fizetnek, hogy az arcukat is elfedő öltözetben járjanak az utcákon, hogy így változtassák meg az utcaképet” – mondta Kurz a lapnak. „Ezt nem nézhetjük tétlenül” – tette hozzá.

A Handelsblatt szerint az osztrák külpolitika vezetője ennek tükrében a térség európai integrációjának a felgyorsítását sürgette, annak érdekében hogy Törökországot, és – mint fogalmazott – más erőket féken tartsanak. „Bár az Európai Uniót jelenleg olyan kihívások érik, mint a Brexit, a menekültügyi válság és az iszlamista terrorizmus, ennek ellenére sem szabad megfeledkezni a Nyugat-Balkánról” – hangoztatta Kurz.

Az osztrák miniszter szerint olyan térségről van szó, amelynek fiatal államai, de a különböző népcsoportok között is a feszültségek nemrég ismét felerősödtek. Ezért Ausztriának továbbra is aktív szerepet kell játszania az EU számára fontos térségben, támogatva a reformokat és a radikalizálódás elleni küzdelmet, ugyanakkor hiteles európai uniós perspektívát is nyújtania kell – hangsúlyozta Kurz a lapinterjúban.

Orientalista.hu – MTI

, , , , ,


Back to Top ↑