2017. 11. 07.

Lerombolják és újjáépítik az Atatürk Kulturális KözpontotRecep Tayyip Erdogan török elnök lebontatja az isztambuli Atatürk Kulturális Központot, a 2013-as Gezi-parki tüntetések szimbólumát, és helyére új kulturális épületegyüttest emeltet.

A Taksim-téren álló új épületkomplexum már 2019 tavaszán megnyithatja kapuját a látogatók előtt, benne többek között egy világszínvonalú operaház is helyet kap – mondta az elnök hétfőn Isztambulban.

Erdogan kifogásolta, hogy a lebontással és újjáépítéssel szembeni ellenállás nem kulturális okokra, hanem „ideológiai megszállottságra” vezethető vissza. Az új kultúrcentrum is a köztársaságot alapító Musztafa Kemal Atatürk nevét fogja viselni.

A 2013 nyarán a kormányellenes Gezi-parki tiltakozások során a tüntetők elfoglalták az AKM (Atatürk Kültür Merkezi) néven emlegetett épületet. A tüntetést az váltotta ki, hogy Erdogan bejelentette az épületbontás tervét.
Erdogan hétfőn a terroristaszimpatizánsokhoz hasonlította a lebontás ellen tiltakozókat.

„Az AKM újjáépítése elleni indulat és Törökországnak a terrorszervezetekkel elleni harcát akadályozni próbáló szellemiség ugyanaz” – fogalmazott.

Az Anadolu állami hírügynökség animációs videója szerint az új épületkomplexum homlokzata a régi épület markáns üveg- és betonfrontját fogja idézni, viszont világosabb és levegősebb lesz. Az eddigi központ állapota már évek óta egyre rosszabb.

Az épület 1969-ben nyílt meg Isztambuli Kultúrpalotaként, hogy ott az állami operaház, az állami balett és az állami színház előadásait mutassák be. Egy 1970-es tűz után renoválták és 1977-ben Atatürk Kulturális Központként építették újjá.

A kulturális minisztérium már 2005-ben javasolta az épület lerombolását. A heves ellenállás miatt a terveket jegelték, de 2008-ban beszüntették az előadásokat.

Orientalista.hu – MTI

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com