2017. 06. 03.

Letartóztatták a török kormányfő egyik főtanácsadójaLetartóztatták Binali Yildirim török miniszterelnök egyik főtanácsadóját szombaton azzal a gyanúval, hogy a száműzetésben élő és a tavalyi puccskísérlet kitervelésével vádolt Fethullah Gülen hitszónok mozgalmához tartozik – jelentette a török média.

Birol Erdem főtanácsadót és feleségét Ankarában tartóztatták le a fővárosi ügyész utasításra – írta a kormányhoz közel álló Anadolu hírügynökség. Erdem – aki 2011 és 2014 között igazságügyi miniszterhelyettes volt – az egyik legmagasabb rangú tisztségviselő, akit a tavaly július 15-ei hatalomátvételi kísérlet ügyében folyó tisztogatás keretében letartóztattak.

A Sabah című kormányközeli lap úgy tudja: Erdemet azzal gyanúsítják, hogy támogatta Gülenhez közel álló bírók előmenetelét. A Hürriyet című lap pedig úgy értesült, hogy az igazságszolgáltatás tavaly tanúként kihallgatta a Gülen támogatói elleni nyomozás során.

A sikertelen hatalomátvételi kísérlet óta csaknem 50 ezer embert tartóztattak le, és több mint 100 ezret elbocsátottak vagy felfüggesztettek a munkavégzés alól az országban. Főleg a rendvédelmi erők tagjairól, pedagógusokról és bírókról van szó.

Orientalista.hu – MTI

, , ,


Back to Top ↑