2018. 01. 05.

Macron szerint esélytelen az előrehaladás Törökország uniós csatlakozásábanNem lehetséges előrehaladás Törökország európai uniós csatlakozásában a tavaly júliusi államcsínykísérlet utáni nagyszabású megtorlás és az emberi jogok helyzetével kapcsolatos aggodalmak miatt – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök Párizsban pénteken, miután az Élysée-palotában tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

„Az Európai Unióval fenntartott kapcsolatokat illetően egyértelmű, hogy a legutóbbi fejlemények és döntések nem tesznek lehetővé előrehaladást a folyamatban” – mondta Macron a két elnök közös sajtótájékoztatóján. Csatlakozás híján Macron uniós „partnerséget” javasolt Ankara számára, hogy megőrizzék Törökország európai beágyazódását.

„Meg kell vizsgálni (…), nem kell-e átgondolni ezt a kapcsolatot nem az integrációs folyamat keretében, hanem esetleg egyfajta együttműködésben, partnerségben azzal a céllal, hogy (…) megőrizzük Törökország és népe európai beágyazódását, és biztosítsuk, hogy Európára tekintve és Európával közösen építse a jövőjét” – hangsúlyozta a francia államfő.

A demokratikus országoknak a terrorizmus elleni a harcukban is maradéktalanul tiszteletben kell tartaniuk a jogállamot – szögezte le a Törökországban bebörtönzött diákok, tanárok és újságírók sorsa miatt aggódva. A francia elnök ugyanakkor “stratégiai fontosságúnak” és “minőséginek” nevezte a terrorellenes harc területén Törökországgal folytatott együttműködést.

Recep Tayyip Erdogan az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban közölte: Törökország belefáradt, hogy egy esetleges uniós tagságra várjon. “Ez igencsak kimerít bennünket. Lehet, hogy döntésre kényszerít bennünket” – tette hozzá, de arra nem tért ki, konkrétan mire gondol.

A terrorizmussal kapcsolatban Erdogan kijelentette, hogy a terrorizmus „nem magától terem”, „kertészei” a vezércikkírók, véleményvezérek. „Ezek a kertészek azok, akiket az emberek gondolkodónak tekintenek. Az újságjaikban megjelenő vezércikkeikkel öntöznek. Egy napon pedig terroristaként jelennek meg az ember előtt” – így Erdogan.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

, , ,
<


Back to Top ↑