2017. 01. 12.

Marokkót is elérte a burkatilalomEgész Marokkóban megtiltották a burkák előállítását és árusítását hétfőtől. A döntést biztonsági okokból hozták.

A marokkói bűnüldöző szervek először Casablancában közölték a burkakészítőkkel, hogy azonnal le kell állítaniuk a teljes testet eltakaró muszlim női ruhák gyártását – tudta meg a Le360 nevű marokkói hírportál.

Hasonló intézkedéseket vezettek be a déli Taroudant városában, ahol a kereskedőknek parancsolták meg, hogy két napon belül szabaduljanak meg burkakészletüktől, különben a hatóságok elkobozzák a ruhákat.

A portál egy meg nem nevezett belügyminisztériumi forrásra hivatkozva azt írja, hogy a tilalmat az egész országra elrendelték, de a marokkói kormány egyelőre nem tett hivatalos bejelentést.

A ruhadarabokat áruló kereskedők szerint a tilalom biztonsági megfontolásból született, mivel sok bűnöző használta már ki az arctalanségot biztosító ruhadarab előnyeit.

Maga a tilalom meglepő lépésnek számít Marokkóban, ahol a muzulmán a hivatalos vallás, és a lakosság túlnyomó része az iszlám szabályai szerint él.

A legtöbben ugyanakkor a mérsékelt iszlámot követik, a nők főként hidzsábban járnak, ami gyakorlatilag egy fejkendő, nem takarja el az arcot, mint a legtöbb burka vagy a nikáb.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, Le360)

, , ,


Back to Top ↑