2017. 02. 17.

Mégsem sikerült teljesen kiűzni a dzsihaditákat Al-BabbólA török hadsereg és az Ankara által támogatott lázadó Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) nagymértékben ellenőrzése alá vonta az Iszlám Állam második legfontosabb szíriai központját, Al-Bab városát – közölte a török haderő pénteken.

Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint a település teljes ellenőrzésére irányuló műveletek folytatódnak, az Iszlám Állam hadállásainak száma jelentősen csökkent, és a terrorszervezet ellenállása is jócskán megtört. A beszámoló részben eltér Hulusi Akar török vezérkari főnök szerdai nyilatkozatától, aki a Sabah legfőbb török kormánypárti napilap tudósítójának Dohában azt mondta, hogy befejeződött Al-Bab felszabadítása, és már a terület átfésülése, megtisztítása zajlik. Ezt erősítette a Hürriyet török napilap csütörtöki értesülése is, amely alapján az Iszlám Állam tagjainak már a rádióbeszélgetései is elhallgattak Al-Babban, és a tűzszerészek főként a város alatt húzódó alagutakban aknák, valamint házi készítésű robbanószerkezetek hatástalanítását végzik.

A török haderő és az FSA az ostrom keretében 77 ellenséges hadállást támadott az elmúlt 24 órában. Parancsnoki állásokat, búvóhelyeket, egy darut, egy fegyverraktárt és egy pokolgéppel megrakott járművet is megsemmisítettek, 13 dzsihadistát pedig ártalmatlanítottak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap kijelentette: Törökország szíriai katonai beavatkozásának végső célja, hogy Al-Bab után az Iszlám Állam “fővárosát”, Rakkát is magában foglaló, határ menti térség felszabaduljon a terrorszervezet uralma alól.

Orientalista.hu – MTI

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com