2017. 12. 04.

Mindennap átélik az üldöztetést az egyiptomi koptokMegközelítőleg tizenötmillió kopt él Egyiptomban, a közel-keleti keresztényeknek – az erőteljes muszlim behatás ellenére – ekkora közössége maradt a számilliós lélekszámú országban.

Évszázados üldöztetésük legnehezebb időszaka éppen az utóbbi évekre esik: 2010 óta több mint százan veszítették életüket, templomaik jelentős részét porig rombolták a terroristák. A kopt keresztények mégis szülőföldjükön maradtak, pedig életüket mindennap veszély fenyegeti. Szenvedéseikről és közösségükről a Duna TV stábja forgatott filmet.

A missziós úton vett részt Sajgó Szabolcs jezsuita és Böjte Csaba ferences szerzetes, valamint Hölvényi György kereszténydemokrata képviselő, aki az Európai Parlament vallásközi párbeszéd munkacsoportjának társelnökeként sokadszor jár a térségben, segítséget nyújtva az ott élőknek. Utóbbi és Siklósi Beatrix főszerkesztő az egyiptomi tapasztalatokról mesélt a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Hölvényi György elmondta: a térségbe elsősorban azért mennek, hogy támogassák a közösséget, de tanulnak is tőlük.

A kopt keresztények alapvetően együttérzést várnak Európától, de szerinte ez nem elég, ott is kell lenni. Mindig keresik a segítségnyújtás formáit, ami nem elsősorban anyagi jellegű. A róluk szóló tudósítás is fontos, azért hogy minél többen megismerhessék a helyzetüket – emelte ki a politikus.

A kopt keresztények olyan közösséget alkotnak, melyben a hit gyakorlása napi gyakorlat, annak alapján élnek. Nagyon mély összetartozás van közöttük, ami az üldözésükből fakad. Sokszor napi szinten kell megélniük, hogy bármikor történhet ellenük egy szélsőséges támadás, amelyben elveszíthetik a hozzátartozóikat. Ebben a légkörben sokkal könnyebben megtalálják egymást az emberek – mondta Siklósi Beatrix.

Amióta Abdel Fatah el-Sziszi az elnök, azóta egzisztenciális kérdés Egyiptom számára, hogy a tizenötmillió kopt állampolgár ne akarjon elmenni az országból, hanem otthonaként tekintsen rá. Hölvényi György szerint ugyanakkor az elmúlt egy évben nőtt a bizonytalanság, a kopt fiatalok el akarják hagyni Egyiptomot, és aki tud, el is megy, ez viszont senkinek sem jó.

Orientalista.hu – Pesti Srácok, Kossuth Rádió/Vasárnapi újság

, , , , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com