2017. 06. 19.

Moszulban iraki erők megadásra szólították fel az Iszlám ÁllamotAz iraki erők megadásra szólították fel a Moszul óvárosát felügyeletük alatt tartó dzsihadistákat, az ott élőket pedig arra kérték, hogy maradjanak otthon – derült ki hétfői médiajelentésekből.

Vasárnap este iraki helikopterek mintegy 500 ezer röplapot szórtak szét a közel-keleti ország második legnagyobb városa felett. A Ninive tartománybeli műveletek parancsnoka, Rashid Yarallah által aláírt szórólapokon az iraki erők bejelentették, hogy körbezárták az óvárost, és minden irányból megindították a műveleteket a városrész visszafoglalására.

Eközben az iraki erők a Tigris keleti partján katonai járművekről hangosbemondókon keresztül próbálták megszólítani a lakosságot és a szélsőségeseket.

”Az iraki erők hamarosan véget vetnek a szenvedéseiteknek. Moszul keleti és nyugati része nemsokára újra egyesül”

– szólt az üzenet. A dzsihadistákat választás elé állították:

“megadják magukat, vagy meghalnak”.

A Washington vezette nemzetközi koalíció légi támogatását élvező iraki hadsereg a terrorelhárítással és a szövetségi rendőrséggel karöltve vasárnap offenzívát indított az Iszlám Állam nevű terrorszervezet utolsó iraki fellegvárának számító Moszul történelmi belvárosának visszafoglalására. Ez lehet az október 17-én kezdődött moszuli hadműveletek utolsó szakasza.

A szélsőségeseket januárban sikerült kiűzni a Tigris folyó által kettészelt város keleti feléből, és a nyugati parton is már csak az óvárost tartják felügyeletük alatt. Ezen a területen több mint 100 ezer ember él, akiket a dzsihadisták gyakorlatilag élőpajzsként használnak.

Orientalista.hu – MTI 

, , , ,


Back to Top ↑