2018. 02. 13.

NATO főtitkár: A katonai szövetség kész bővíteni képzési misszióját IrakbanA béke és a stabilitás megteremtése érdekben a NATO nem hagyja magára Irakot, és készen áll arra, hogy erősítse képzési misszióját az ország újjáépítése érdekében a muszlim szélsőségesekkel folytatott háborút követően – közölte Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára Brüsszelben kedden.

A NATO kétnapos védelmi miniszteri találkozóját megelőzően tartott sajtóértekezletén Stoltenberg kijelentette: a miniszterek várhatóan döntést hoznak arról, hogy a katonai szövetség kibővítse a Bagdadban és több parancsnokságon folytatott képzési tevékenységet. Erről az észak-atlanti katonai szövetség július 11-12-én, Brüsszelben tervezett csúcstalálkozóján születhet végleges döntés – tette hozzá a főtitkár.

Tájékoztatása szerint a miniszterek szerdán várhatóan döntést hoznak a NATO parancsnoki struktúrájának modernizálásáról. A döntés két új parancsnokság létrehozására terjed ki, ezek Észak-Amerika és Európa között segítik a csapatok és katonai eszközök utánpótlását és európai mozgathatóságát. A képességfejlesztés által javul a NATO és a szövetségesek kommunikációs képessége, gyors és hatékony reagálása egy esetleges szükséghelyzet esetén – közölte Stoltenberg.

Napirendre kerül a védelmi kiadások méltányos tehermegosztásának kérdése is, ugyanis a NATO tagjai korábban azt vállalták, hogy a hazai össztermékük (GDP) legalább 2 százalékát védelmi kiadásokra fogják fordítani. A főtitkár hangsúlyozta, hogy a tagországoknak többet kell fektetniük védelmi kiadások mellett a képességfejlesztésbe és növelniük kell műveleti hozzájárulásukat is a NATO misszióihoz.

A kétnapos találkozó alkalmat ad arra, hogy a NATO áttekintse elrettentőképességét és védelmi feladatait, valamint a terrorizmus elleni küzdelemben vállalt szerepét, és foglalkozzon a déli és a keleti szomszédságban jelentkező biztonsági kihívásokra adható válaszokkal is.

Mint Stoltenberg elmondta, a miniszterek Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének részvételével munkavacsora keretében átbeszélik a NATO és az Európai Unió közötti együttműködést és a közös védelmi erőfeszítéseket. Utalt ugyanakkor arra, hogy el kell kerülni, hogy az uniós védelmi fejlesztési kezdeményezések akadályozzák a NATO-törekvések teljesítését.

Orientalista.hu – Magyar Idők, MTI

, , ,
<


Back to Top ↑