2018. 04. 19.

Nem használhatnak külföldi üzenetküldő alkalmazásokat az iráni kormányszervekA teheráni elnöki hivatal megtiltotta az állami szerveknek, hogy külföldi üzenetküldő alkalmazásokat használjanak – jelentette szerdán az iráni állami televízió.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy nem tudni, hogy az állami alkalmazottak munkaidőn kívüli, privát üzeneteire is vonatkozik-e a tilalom. A tévériportból az sem derült ki, hogy milyen büntetésre számíthat, aki mégis külföldi appokat használ ilyen célra.

Ali Hamenei, az ország legfőbb vallási és politikai vezetője szerdán bejelentette, hogy „a nemzeti érdek megvédése” érdekében ő maga sem fogja a jövőben használni a Telegramot, csak iráni üzenetküldő appokat használ. Hamenei a Twitter mikroblogoldalon is aktív, öt csatornája is van öt különböző nyelven, de ezek egyikén sem jelent meg olyan üzenet, hogy Hamenei a jövőben ne használná az oldalt.

Iránban mintegy 40 millió ember, a lakosság csaknem fele használja a titkosított üzenetküldést lehetővé tevő Telegram alkalmazást, amelyen keresztül az év elején több kormányellenes megmozdulást is szerveztek. A Telegramot egy orosz informatikus fejlesztette ki, de maga a cég Londonban működik.

Múlt vasárnap az oktatási miniszter a tárca alá tartozó összes iskolának és intézménynek megtiltotta, hogy külföldi közösségi oldalakon kommunikáljanak, ehelyett „belső közösségi hálózatok” használatára szólította fel őket.

Az iráni hatóságok a múlt hónapban az alkalmazás blokkolását is kilátásba helyezték. A tüntetések idején átmenetileg hozzáférhetetlenné is tették az appot, de sok felhasználónak sikerült megkerülnie a korlátozást.

Az iszlám köztársaságban több saját fejlesztésű üzenetküldő app is elérhető, és a hatóságok szerint az ezeken küldött üzenetek ugyanúgy bizalmasak és biztonságban vannak, mint amelyeket külföldi appokon küldenek.

Orientalista.hu – MTI

<


Back to Top ↑