2017. 09. 23.

Nyilvánosságra hozta a US Navy a szír Su-22 Fitter levadászásáról készült videótA USS George H.W. Bush repülőgép-hordozóról felszálló F/A-18E vadászbombázó 2017. június 18-án semmisítette meg a Szír Légierő variaszárnyú támadógépét, mely éppen az amerikaiak által támogatott harcosokat bombázta.
A Bush és a fedélzetén állomásozó harci repülőgépek számára 2017 augusztusában zárult le a hét hónapos Perzsa-öbölbeli misszió, melynek legérdekesebb pillanatairól egy hosszabb videót tettek fel az internetre. Ezen a felvételen láthatóak a Super Hornet AN/ASQ-228 típusú célzókonténere által a Szu-22-es utolsó perceiről készített, alábbi képkockák.

Az USAF által 1999-ben a volt Jugoszlávia területén zajló harcokban a szerb MiG-29-es felett aratott győzelem óta az első nyertes amerikai légi ütközet a VFA-87 Golden Warriors századnál szolgáló Michael Tremel őrnagy nevéhez fűződik. A megnyert légi csata egyben a Lódarazsak második generációjának számító F/A-18 Super Hornet típus első légi győzelme is volt.

Ha nagyon korrektek akarunk lenni, a Szu-22-es megsemmisítésére nem nagyon illendő a légi ütközet fogalmat használni, hiszen a típus egyrészt már meglehetősen elavult, másrészt pedig nem egy jól manőverezhető vadászgép, hanem egy földi célok ellen kihegyezett csataló. A Super Hornet számára egyszerűen nem minősült komolyan veendő ellenfélnek.

Ezt Tremel is így látja, hiszen az eseményről közreadott beszámolójából az derül ki, hogy nem is tulajdonít túlzottan nagy jelentőséget az esetnek, különösen annak fényében, hogy az egy szem légi győzelem mellett százada több mint 400 bevetést teljesített az IS földi egységei ellen.

Tremel őrnagy tájékoztatása szerint a Szu-22-es elleni művelet nagyjából nyolc percet vett igénybe. A gép megsemmisítése természetesen csak néhány másodpercig tartott, viszont azt megelőzően még a missziót felügyelő AWACS fedélzetéről megpróbáltak rádión kapcsolatba lépni az amerikaiak által támogatott harcosokat bombázó szír pilótával, illetve országa repülésirányításával. Mikor ez nem sikerült, akkor kapta meg Tremel a Szuhoj lelövésére vonatkozó parancsot.

A Fitter megsemmisítéséhez két rakétát kellett felhasználnia, mivel az elsőként indított AIM-9X Sidewinder infravörös önirányítású rakétát a Szuhoj infracsapdái eltérítették. (Csak így zárójelben jegyezzük meg, hogy a szóban forgó rakéta a Sidewinder csúcsváltozata, így eléggé meglepő, hogy az elavult szír gép képes volt azt megtréfálni.) Az ezt követően indított AIM-120 AMRAAM elől viszont már nem menekülhetett a szovjet gyártmányú masina, melynek pilótája a találatot követően még képes volt katapultálni.

Orientalista.hu -Aerotech

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com