2017. 12. 07.

Óriási üzletet kötött Katar, metrót, vadászgépeket is vesznekÖsszesen 12 milliárd euró (3780 milliárd forint) értékben írt alá kereskedelmi szerződéseket csütörtökön Franciaország és Katar – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök Tamim bin Hamad Al-Thani,  katari sejkkel közösen tartott dohai sajtótájékoztatóján.

Katar a megállapodás értelmében további 12 Rafale típusú vadászbombázót vásárol a Dassault Aviation francia repülőgépgyártól az eddigi 24 mellé, illetve 490 páncélozott járművet szándékozik beszerezni a Nexter francia állami fegyvergyártó cégtől.

Egy másik megállapodás értelmében Doha a Suez francia vízügyi szolgáltatót bízza meg a katari lagúna megtisztításával.

Katar emellett egy 3 milliárd eurós (945 milliárd forintos) szerződést írt alá, amelynek értelmében az SNCF francia állami vasúttársaság és a RATP párizsi tömegközlekedési vállalat új metró- és villamoshálózatot épít ki és fog üzemeltetni a katari fővárosban, Dohában és a tőle északra tervezett Luszail városban.

“Összesen közel 12 milliárd euró a ma aláírt összeg, amely alátámasztja gazdasági együttműködésünk közelségét” – mondta a sajtótájékoztatón a francia elnök a megállapodásokkal kapcsolatosan.

A francia elnök az elmúlt hónapokban számos kezdeményezést tett az afrikai és arab országok válságainak megoldására, a Perzsa(Arab)-öböl menti válságban pedig közvetítőként próbált fellépni Katar és a diplomáciai kapcsolatokat vele megszakító országok között.

A válság júniusban pattant ki azután, hogy Bahrein, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek június 5-én bejelentették, hogy megszakítják diplomáciai kapcsolataikat Katarral, azt állítva, hogy annak vezetése terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beavatkozik a belügyeikbe.

Doha mindig tagadta az ellene felhozott vádakat.

“Az Öböl stabilitásának visszaállítása elsődleges számunkra, mert sok barátunk van itt” – jelentette ki a francia elnök. “A mi kívánságunk az, hogy gyors megoldást találjunk a mai helyzetre” – tette hozzá.

Orientalista.hu – HVG, MTI

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com