2018. 04. 19.

Pokolgépes támadás érte a Kelet-Líbiát ellenőrző erők vezérkari főnökétPokolgépes támadás érte szerdán a Kelet-Líbiát ellenőrző, Halifa Haftár tábornok parancsnoksága alatt álló erők vezérkari főnökének, Abderrazak an-Nadúrinak a konvoját Bengáziban, de túlélte – közölték katonai források.

An-Nadúri tábornok sértetlenül szállt ki gépkocsijából, miután a konvoját támadás érte – közölte a Haftár tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg egyik szóvivője. Hozzátette, hogy a merényletkísérletnek nincsenek áldozatai, a bengázi kórház szóvivője viszont azt mondta: egy civil meghalt, egy másik pedig megsebesült.

A kelet-líbiai hadsereg szóvivője tudatta, hogy a támadás Bengázitól keletre történt. A merénylet elkövetőjeként egyelőre senki sem jelentkezett.

A vezérkari főnök elleni támadás egybeesik azzal, hogy Haftár tábornok Párizsban tartózkodik gyógykezelés céljából. Líbiai sajtójelentések szerint a Kelet-Líbiát igazgató parancsnok nemrég szívrohamot vagy agyvérzést kapott. A Líbiai Nemzeti Hadsereg sokáig cáfolta ezeket a híreket, csak a múlt hét végén erősítette meg őket.

Mindazonáltal hangsúlyozta, hogy Haftár jó egészségnek örvend.

A tábornok már több mint két hete nem jelent meg a nyilvánosság előtt.

Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően Líbia káoszba süllyedt. A helyi hadurak és milíciák viszálykodását kihasználva több terrorszervezet is megvetette lábát az észak-afrikai országban.

Orientalista.hu – ATV, MTI

, , , , ,
<


Back to Top ↑