2018. 05. 17.

Putyin és Erdogan aggodalmát fejezte ki az gázai áldozatok nagy száma miattAggodalmát fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz államfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök amiatt, hogy az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe történt áthelyezése elleni palesztin tiltakozások során számos tüntető vesztette életét – közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.

Putyin és Erdogan telefonon vitatta meg a közel-keleti helyzetet. A Kreml szerint Putyin hangsúlyozta az erőszakról való lemondásnak és az eredményes tárgyalási folyamat beindításának a fontosságát annak érdekében, hogy a felek megtalálják a kölcsönösen elfogadható megoldásokat az ENSZ határozatai alapján.

A TASZSZ hírügynökség Ankarából arról számolt be, hogy Erdogan tájékoztatta Putyint az Iszlám Együttműködés Szervezete pénteki isztambuli tanácskozásának előkészületeiről. A török elnök egyébként a palesztin területeken történteket megvitatta Angela Merkel német kancellárral és Hassan Rouhani iráni államfővel is. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a nap folyamán korábban leszögezte: Oroszország álláspontja továbbra is az, hogy Jeruzsálemnek két állam, Palesztina és Izrael fővárosának kell lennie. Hozzátette, hogy Jeruzsálemnek, amelynek végleges státuszáról a palesztin-izraeli közvetlen tárgyalásokon kell megállapodni, nyitottnak kell maradnia „mindhárom monoteista vallás követői előtt”.

„Nem tudok egyetérteni azokkal a kijelentésekkel, amelyek szerint az incidensekben megölt békés polgárok, köztük a csecsemők terroristák voltak. Úgy gondolom, hogy ezek kegyeletsértő kijelentések” – nyilatkozott a Gáza-övezet és Izrael határán történt villongásokkal kapcsolatban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Putyin és Erdogan egyébként szót váltott a szíriai helyzetről, az asztanai folyamatról és a kétoldalú kapcsolatokról is.

Egyiptomnak sem tetszik az áthelyezés

Regionális instabilitást okoz Washington arra vonatkozó lépése, hogy áthelyezte nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe – közölte szerdán Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök, akinek ez volt az első állásfoglalása az ügyben. Szíszi szerint Kairó előre megmondta, hogy az amerikai nagykövetség áthelyezése negatív fogadtatással jár az arab és iszlám közvélemény részéről, elégedetlenséget fog kiváltani, instabilitást okoz és ártani fog a palesztin ügynek.

Úgy tűnik, Kairónak az erőszak sem tetszik, ugyanis sajtóértesülések szerint pont az egyiptomi vezetés beszélte rá a Hamász vezetőjét, hogy csillapítsa le a határmenti összecsapásokat.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

 

, , , , , , , ,
<


Back to Top ↑