2017. 12. 26.

Putyin helyénvalónak tartja az amerikaiak afganisztáni jelenlététAz amerikai csapatok jelenléte nélkül Afganisztánban sokkal rosszabb lenne a helyzet – ismerte el az orosz elnök hétfőn, amikor aktuális ügyekről is beszélt a szövetségi törvényhozás két házának vezetőségével tartott találkozóján. Szó esett külföldi ügynöknek minősített sajtóorgánumokról is.

“Valóban súlyosbodott (a terrorfenyegetés Afganisztánban), ez így igaz, és csak rosszabbodik. Amennyiben azonban nem lenne ott az Egyesült Államok, valószínű, még rosszabb lenne” – hangsúlyozta,

hozzátéve, hogy bár Moszkva és Washington “viszonya nem egyszerű, tárgyilagosan kell megítélni” az afgán helyzetet. Putyin mindemellett megjegyezte, hogy Afganisztán Tádzsikisztánnal és Üzbegisztánnal közös határát gyakorlatilag teljes hosszában tálib szélsőségesek uralják, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet megjelenése pedig csak tovább rontja a helyzetet.

Az orosz elnök elmondta, hétfőn telefonon beszélt a türkmenisztáni kollegájával, aki felidézte neki terveit, miszerint gázvezetéket építtetne Afganisztán területén keresztül Pakisztán és India irányába.

A türkmén elnök Oroszországot is meghívta, vegyen részt a projektben. Egyes projekteket valóban megvalósítanak, méghozzá sikeresen, köztük a türkmének. Meg kell azonban vizsgálni, hogy mennyire megvalósíthatóak a gázvezetékhez hasonló tervek – mondta Putyin.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

 

, , , , , ,
<


Back to Top ↑