2017. 12. 24.

Sosem jártak Afganisztánban, mégis oda deportálják őketNémetország az elmúlt időben felpörgette azoknak a menedékkérőknek a deportálását, akik nem kaptak menekült státuszt az országban, ami elég abszurd és szívszorító jelentekhez vezet, ezekről pedigről a Guardian írt riportot.

Ilyen például a 22 éves afgán Ali Reza Azimi esete, akit Afganisztánba deportáltak a német hatóságok, pedig életében nem járt még ott és nem is ismer ott senkit.

Azimi Iránban született, a családja már 40 éve ott él, ahonnan 7 éve menekült el, mert azt hallotta, hogy az iráni kormány besorozza az afgán menekülteket a síta milíciákba. A menedékkérelmét egy éve elutasították, azóta élt Németországban illegálisan.

December 5-én letartóztatták, majd két nap múlva felrakták egy Kabulba tartó gépre, előtte pedig nemhogy azt nem engedték meg, hogy összepakoljon, de ruhát se válthatott a letartóztatása óta. Vagyis egy váltás ruha nélkül egy felemás pár zokniban kirakták egy városban, ahol sosem járt, ahol senkit nem ismer, és amihez amúgy az ég világon nincs semmi köze.

Nem ő volt a gépen az egyetlen deportált, aki hasonlóan járt, a Guardian beszélt egy 26 éves afgán férfival, aki állítása szerint utoljára 5 éves korában járt Afganisztánban, akkor ment a családja Iránba, és most “hazafelé” attól tart, hogy Kabulban meg fogják ölni. A mudzsahedek és hasonló csoportok elől menekülő afgánokat persze sosem ismerték el Iránban, nem kaptak semmilyen papírt, így Európában is afgánnak számítanak és ezért Afganisztánba deportálják őket.

Nem Németország az egyetlen európai állam, ami a nagy semmibe küldi az afgán menedékkérőket, a svéd hatóságok is kabuli gépekre pakolják fel az Iránban született afgánokat. Olyan esetekről is beszámol a lap, amikor a fiatal afgánokkal a svéd hatóságok aláírattak egy papírt, hogy önként megy Afganisztánba, de megfenyegették, hogyha nem írja alá, akkor letartóztatják és kitoloncolják.

Svédországot, Németországot és más európai államokat sok kritika éri civil szervezetektől, amiért biztonságosnak nyilvánították Afganisztánt, hogy visszatoloncolják a menedékkérőket, miközben az országban a megfigyelők szerint továbbra sincsenek nagyobb biztonságban az emberek, mint korábban.

Az EU 2016 októberében aláírt egy megállapodást az afgán kormánnyal, amelynek lényege, hogy ha nem fogadják vissza a kitoloncolt menedékkérőket, akkor az EU megvágja az országnak szánt segélyeket. Éppen ezért civilek szerint az afgán kormánynak nincs sok választása és azokat is be kell fogadnia, akik sosem éltek az országban.

Orientalista.hu – Index

, , , , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com