2017. 12. 30.

Spanyolország a tömeges bevándorlás idei veszteseIdén Európa nyugati felére tolódott a migrációs nyomás, Spanyolország háromszor annyi észak-afrikai bevándorlót fogadott, mint tavaly, derült ki a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) friss adataiból. Eszerint 2017. január elseje és december 20-a között 21 500 migránssal volt dolguk a spanyol hatóságoknak, míg a tavalyi időszakban ugyanez az adat 6046 fő volt.

Az érkezések folyamatosan növekvő száma a halálozások nagyobb arányával jár kéz a kézben, az IOM szerint idén 223 bevándorló veszett a tengerbe vagy tűnt el, miközben Spanyolországba akart jutni. Tavaly „mindössze” 128 halálesetről volt tudomás.

A szakemberek egyúttal megjegyzik: a halálozások nagy száma annak is betudható, hogy az észak-afrikai migránsok az Európába jutás céljával gyakorlatilag bármilyen, vízen használható eszközt felhasználnak.

– Gyakori, hogy a marokkóiak jetskikkel, szörfdeszkákon, felfújható csónakokban és faladikokkal érkeznek Spanyolországba. Utóbbiak sok esetben akár hatvan személyt is szállítanak – írta egy friss jelentésé­ben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), amely már december elején a spanyol migrációs nyomás 140 százalékos növekedésére figyelmeztetett.

Ezzel egy időben Olaszország és Görögország kissé fellélegezhet: 2017-ben előbbi 119 ezer, utóbbi pedig 28 ezer menedékkérőt fogadott.

Görögország esetében egyértelmű a sikertörténet, hiszen tavaly még több mint 170 ezer bevándorló ért partot az Égei-szigeteken, és százakat nyelt el a hullámsír.

Az EU és Törökország 2016-os menekültügyi egyezsége azonban gyakorlatilag elzárta a menekültcsapot: az UNHCR szerint a korábbi ezrekhez képest manapság mindössze pár tucat bevándorló érkezik a görögökhöz Törökország felől.

Olaszország helyzete a római kormány kemény menekültügyi fellépésének köszönhetően némiképp javult, ám szinte valamennyi előrejelzés az afrikai demográfiai bombáról, illetve a fekete kontinens felőli tartós bevándorlási hullámról tanúskodik.

A számok magukért beszélnek: a jelenlegi termékenységi ráták mellett a szubszaharai térség lakosainak a száma 2050-re meghaladja a kétmilliárdot, így a jövőkép hiánya afrikaiak millióit késztetheti az Európába indulásra.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója tegnap a Kossuth rádió 180 perc című műsorában szintén azt hangsúlyozta: a különféle hírszerző szolgálatok előrejelzései szerint 2018-ban is folytatódni fog a tömeges illegális migráció mindhárom – a balkáni, a líbiai–olasz és a spanyol–marokkói – útvonalon, és főleg Fekete-Afrika felől prognosztizálnak jelentős növekedést.

Magyar Idők – Judi Tamara

, , , , , , ,


Back to Top ↑