2017. 10. 21.

Szaúd-Arábiában tárgyal az amerikai külügyminiszterRijádba érkezett szombaton Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, többnapos dél-ázsiai körútjának első állomására.

Tillerson megbeszélést folytat majd Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszterrel, és vasárnap részt vesz a szaúdi-iraki együttműködési bizottság nyitóülésén. A testület létrehozását az amerikai kormányzat szorgalmazta azzal a céllal, hogy erősítsék a kapcsolatokat a síita Irán fő térségbeli riválisának számító szunnita Szaúd-Arábia és a Teheránnal szoros kapcsolatokat ápoló, síita többségű Irak között.

Az AP amerikai hírügynökség szerint Tillerson rijádi látogatásának egyik fő célja lehet, hogy előmozdítsa a Szaúd-Arábia és Irak közötti szövetséget Irán elszigetelése céljából. Ez a törekvés nem új keletű, de névtelenséget kérő amerikai tisztségviselők most minden eddiginél optimistábban nyilatkoztak újságíróknak arról, hogy Bagdad és Rijád közeledése ezúttal tényleg magasabb szintre léphet.

Az AP értesülései szerint Tillerson abban bízik, hogy az olajban gazdag Szaúd-Arábia hajlandó lesz hozzájárulni Irak újjáépítésének finanszírozásához az Iszlám Állam terrorszervezet által véghez vitt pusztítások után.

Az amerikai diplomácia vezetője Szaúd-Arábia után hétfőn Katarban is tárgyal, majd Indába és Pakisztánba látogat, dél-ázsiai látogatása végeztével pedig Svájcot is felkeresi.

Orientalista.hu – MTI

, , , , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com