2018. 02. 21.

Szorul a hurok Netanyahu körülIzrael miniszterelnökének hét bizalmasát vette őrizetbe a rendőrség: azzal gyanúsítják őket, hogy akadályozták az igazságszolgáltatás munkáját. Benjamin Netanyahu ellen négy korrupciós perben folyik vizsgálat.

A rendőrség nemrég bejelentette: két ügyben elég bizonyítékot gyűjtött össze ahhoz, hogy a vádemelést javasolja Izrael főügyészének. Most egy másik korrupciós ügy kapcsán vették őrizetbe Netanjahu barátait. Nir Heifetz és Shaul Elovitch egyaránt nagyon közel állt Izrael miniszterelnökéhez. Ráadásul Elovitch nejét és fiát is letartóztatták. Ez a korrupciós ügy a sajtót érinti: Netanjahu állítólag megígérte barátjának, hogy lenyomja a konkurenciát, ha cserébe a médiája őt népszerűsíti majd.

Izraelben rendszeresen tüntetnek Benjamin Netanjahu lemondását követelve. A kormányfő megérezte a bajt és előre menekült: még az őrizetbe vételek előtt “boszorkányüldözésről” beszélt. A rendőrséget elfogultsággal vádolta meg. Izrael főügyésze csak hónapok múlva dönt arról, hogy megindítja-e a vádeljárást Benjamin Netanjahu ellen.

Izraelben az ellenzéki sajtó amiatt is bírálja a miniszterelnököt, hogy Münchenben, a biztonsági világfórumon nem állt ki elég határozottan Lengyelország új kétértelmű politikájával szemben a holokauszt ügyében. Netanjahu ugyan botrányosnak és vérlázítónak nevezte a lengyel törvényt, de óvakodott attól, hogy az államközi kapcsolatok szintjére emelje ezt a problémát. Izrael miniszterelnöke azt hangsúlyozta Münchenben, hogy függetlenül az új lengyel törvénytől, a két állam kapcsolatai jók és a jövőben is együtt kívánnak működni.

Orientalista.hu – Globoport

, , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com