2018. 05. 15.

Tálibok fenyegetik egy nyugat-afganisztáni tartomány székhelyétA Faráh nyugat-afganisztáni tartományban hónapok óta tartó heves harcok után már annak székhelyét fenyegetik a tálibok. Kedden reggel összehangolt támadást indítottak a város peremén lévő több biztonsági ellenőrzőpont ellen, és megölték, illetve megsebesítették az afgán biztonsági erők többtucatnyi tagját – közölték helyi tisztségviselők és lakosok.

Farid Bahtaver, a tartományi tanács vezetője közölte, hogy a megölt, illetve megsebesített rendőrök száma a 30-at is elérheti. Egy helyi lakos szerint a tálibok gyorsan nyomulnak előre, és ha nem érkezik gyorsan segítség a központi kormánytól, akkor Faráh város a tálibok kezére kerül. Egy afgán biztonsági tisztségviselő viszont azt mondta, hogy egyelőre megállították a támadást. Harci gépek már bombázzák a tálibok állásait.

Zabihullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője is jelentkezett hírügynökségeknél, és elmondta, hogy embereik több irányból támadták meg a várost, és lerohantak több katonai és rendőrségi ellenőrzőpontot.

A hírügynökségek szerint az összecsapások a tudósításuk pillanatában is tartottak.

Faráh nyugat felől Iránnal határos, de határos Hilmend tartománnyal is, amelyben a tálibok több körzetet az ellenőrzésük alatt tartanak.

Az afgán biztonsági erők az egész országban heves harcokat vívnak a tálib mozgalommal és az Iszlám Állam terrorcsoporttal, amelyek egyre nagyobb területen aktívak az országban, és a fővárosban, Kabulban is rendszeresen hajtanak végre támadásokat. A szélsőségesek jelentős mértékben fokozták a hatóságok elleni támadásaikat tavaszi hadjáratuk április 25-i meghirdetése óta.

Orientalista.hu – MTI

, ,
<


Back to Top ↑