2018. 05. 17.

Több mint száz török katona ellen adtak ki elfogatóparancsotA török légierő újabb 101 korábbi katonája ellen adtak ki elfogatóparancsot csütörtökön Törökország-szerte azzal a gyanúval, hogy az érintettek kapcsolatban állnak a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A gyanúsítottak között van egy repülődandár-parancsnok, öt repülőezredes és még 85 további tiszt.

A hatalomátvételi incidens után bevezetett rendkívüli állapot keretében a most érintett katonák közül 78-at felfüggesztettek, 23-at pedig végleg el is bocsátottak szolgálatából.

A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát vádolja az összeesküvésért. A hivatalos álláspont szerint a terrorszervezetnek nyilvánított mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderőbe is. Gülen mindezt tagadja.

A csütörtöki művelet központja a főváros, Ankara és környéke, de a rendőrségi fellépés további 21 tartományra kiterjed. A gyanúsítottak állítólag olyanokkal álltak telefonos kapcsolatban, akik a gülenista hálózaton belül török katonák „tanítómestereiként” tevékenykedtek.

A reggeli órákra harminchét embert már elő is állítottak a hatóságok.

Törökországban az elmúlt 22 hónap alatt több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret – köztük katonákat – pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-mozgalomhoz és azon keresztül az összeesküvéshez. A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a katonai puccskísérlet résztvevőit sújtják, hanem a hálózat feltételezett tagjait és támogatóit is.

Eddig – 150 tábornokot és több mint 4630 tisztet beleértve – a haderő legkevesebb 8570 tagját menesztették állásából a gülenista hálózattal összefüggésben.

Orientalista.hu – MTI

, , ,
<


Back to Top ↑