2017. 12. 31.

Több pénzt akar Ankara a mingránsok feltartóztatásáértTöbb milliárd eurónyi pénzt hiányolnak a törökök, amely az EU-Törökország megállapodás értelmében járna nekik. A pénzt a szír migránsok ellátásra kapják. A török EU Minisztérium szerint az unió késlekedik a pénz folyósításával.

A két megállapodás szerint, amely 2015-ben és 2016-ban köttetett az EU és Törökország között, mintegy 6 milliárd eurónyi forrást biztosít a törököknek a migránsok ellátására. Eddig azonban a törökök szerint ennek a pénznek csak a töredéke érkezett meg.

A török kormány szerint eddig 30 milliárd dollárba került nekik a migránsok ellátása. A törökök összesen 3,5 millió szíriai menekültet fogadtak be és arra is kötelezettséget vállaltak, hogy nem hagyják őket tovább utazni Európa felé.

2015-ben először 3 milliárd eurót ajánlott fel az EU, majd 2016-ban még egyszer ennyit. A teljes összeget 2018 végéig kell kifizetni a megállapodás szerint.

Az EU eddig 1,78 milliárdot utalt át, ebből azonban 1,3 milliárd nem a török államnak ment, hanem olyan szervezeteknek, amelyek különböző projektek keretében próbálják ellátni a migránsokat. Mindössze 402 millió eurót utaltak át eddig a minisztériumoknak és állami szerveknek, amelyek a migránskrízist próbálják megoldani – írta a török fél közleményében.

Az Európai Bizottság úgy reagált, hogy a 2015-ben kötött megállapodásnak megfelelően már átutalt 3 milliárd eurót. A Bizottság szerint mintegy 45 humanitárius programot támogattak az elmúlt két évben.

Egyelőre nem tudni, hogy kinek van igaza, de török tisztségviselők arra figyelmeztettek, hogy az ország segítsége nélkül további 1,5 millió szír és 300 ezer iraki és afgán migráns ment volna Európába 2017-ben.

Orientalista.hu – 888.hu

, , , ,
<


Back to Top ↑