2018. 05. 23.

Több tucat feltételezett drogkereskedőt öltek meg Bangladesben a hatóságok

Legkevesebb 30 feltételezett drogkereskedővel végeztek a bangladesi hatóságok egy hét alatt a dél-ázsiai országban május elején meghirdetett kábítószer-ellenes művelet keretében – jelentették kedden hírügynökségek.

Jogvédők tiltakoztak az akció miatt, amely szerintük egyre inkább a Fülöp-szigeteki, gyakran bírált drogháborúhoz kezd hasonlítani.

Rendőrségi források megerősítették, hogy legkevesebb kilenc ember lelte halálát a helyi idő szerint hétfő éjszaka országszerte tartott razziák során. Az egyik akcióban négy rendőr megsebesült – közölte egy rendőr.

A hatóságok ezenkívül egy feltételezett drogkereskedő holttestére bukkantak egy kábítószer-kereskedőkkel rejtekhelyükön folytatott rövid tűzpárbajt követően a kelet-bangladesi Csittagongban. A hatóságok 50 ezer úgynevezett ja ba – koffeint és metamfetamint tartalmazó – tablettát, egy lőfegyvert és nagy mennyiségű kannabiszt foglaltak le az akció során – mondta Mimtanur Rahmán, a rendőrség elit egységének (RAB) egyik szóvivője.

Mufti Mahmúd Hánnak, a RAB egy másik szóvivőjének hétfői közlése szerint legkevesebb háromezer embert vettek őrizetbe, és kétezer-ötszázat ítéltek el a különbíróságokon május 4-e óta. Hán nyilatkozatában elmondta: a helyzet javulásáig folytatják drogellenes műveletüket.

Sejk Haszina bangladesi miniszterelnök május 3-án hirdette meg a drogellenes kampányt.

Számos helyi jogvédő ítélte el e gyilkosságokat, önkényesnek minősítve őket. Egy helyi emberi jogi aktivista, Dzsótirmoj Barua, aki egyben ügyvéd a legfelsőbb bíróságnál, úgy fogalmazott: a jelek arra utalnak, hogy a bangladesi kampány hasonló a Fülöp-szigeteken folyamatban lévőhöz. „Ha megölsz valakit anélkül, hogy bíróság elé állítanád, és ezt nyilvánosságra hozod, az nem más, mint gúny” – mondta.

Az Odhikar helyi emberi jogi szervezet adatai szerint legalább háromezer – az idén 73 ember – halt meg 2001 és 2018 között a biztonsági erők által elkövetett önkényes gyilkosságok által.

A Fülöp-szigeteken Rodrigo Duterte elnök 2016-os hivatalba lépése óta a hivatalos adatok szerint országszerte legkevesebb négyezer embert öltek meg és több tízezer embert vettek őrizetbe a hatóságok kábítószer-ellenes akciókban.

Orientalista.hu – MTI

, , ,
Back to Top ↑