2018. 05. 16.

Tömeges ítélet Bahreinben – Életfogytiglani börtön és hontalanság

A szunnita vezetés keményen lecsap a síita ellenzékre. Terrorizmus gyanúja miatt 115 embert fosztottak meg a bahreini állampolgárságától – közölte az ügyészség. Ötvenhárom vádlottat életfogytiglani, többtucatnyit ennél enyhébb börtönbüntetésre ítéltek. 23-at viszont felmentettek, de állampolgárságuktól őket is megfosztották.

A vádlottak között aktivisták és politikusok is vannak, az elítéltek zöme békés ellenzéki. A Nyugat által támogatott Öböl-menti királyságban a síiták vannak többségben, de szunniták vannak hatalmon. Az országban több tömeges per volt már, amikor olyanokat állítottak bíróság elé, akiket az ügyészség szerint Irán támogatott.

A mostani beszámolók arról nem szólnak, mi lesz a sorsa azoknak, akiket felmentettek, ám az állampolgárságuktól megfosztottak. A bahreini állampolgársági törvényt a 2011-es zavargások után módosították: eszerint megfosztható állampolgárságától az, aki nem lojális az országhoz – írja a Dawn. Az idén már előfordult, hogy nyolc, hontalanná lett bahreinit Irakba deportáltak.

Az országból érkező információkat egyre nehezebb független forrásból is ellenőrizni, mert a kormányzat megtagadja az akkreditációt a nyugati hírügynökségek munkatársaitól.

Vs.hu

, , ,
Back to Top ↑