2017. 09. 17.

Török és arab nyelvű szórólapokon népszerűsíti magát Merkel és SchultzTörök és arab nyelvű szórólapokat is osztogat a németországi választási kampányban az Angela Merkel által vezetett CDU és Martin Schulz pártja, az SPD  is – értesült a PestiSrácok.hu. 

Bár augusztusban Erdogan határozottan felszólította a Németországban élő törököket, hogy ne szavazzanak se a CDU-ra, sem pedig az SDP-re, mert azok “Törökország ellenségei”, úgy tűnik, Merkelék mégis megpróbálják bezsebelni a voksokat.

Németországban élő olvasónk döbbenten vette kezébe azt a török nyelvű szórólapot, amit Merkel pártja, a CDU osztogat a nagyobb városokban élőknek. A szeptember 24-i választás közeledtével úgy tűnik, hogy nem csupán a német, de a török és az arab anyanyelvű szavazatokért is kiélezett küzdelem bontakozott ki a pártok között. Martin Schulz török nyelven kiadott választási propaganda anyaga szerint – elnézést a fapados fordításért, de nehéz úgy lefordítani, hogy ne legyen áthallás a hazai pártszlogenek egyikével sem -, “itt az ideje az igazságszolgáltatásnak”, míg Merkelék adókedvezményeket ígérnek és a  és arra kérik a török választópolgárokat, “függetlenül attól, hogy ki vagy”, hogy éljenek szavazati jogukkal és válasszák a CDU-t. A teljes foglalkoztatottságot és a képzett munkavállalók bevándorlását szabályozó törvényt ígérő Merkel egyelőre nem túl népszerű a törökök körében, a CDU-nak a német-török konfliktus sem kedvezett, aminek következtében a két ország közötti kapcsolat olyannyira elmérgesedett, hogy Erdogan megtiltotta a törököknek, hogy a CDU-ra vagy az SDP-re voksoljanak. Mint mondta: „Németországban élő polgáraim számára ez egyben becsület kérdése is.”

A török államfő indoklása szerint ezen pártok Törökország ellenségei, helyettük olyan pártokat kell keresniük az Erdogan iránymutatása iránt fogékony német választóknak, akik ellenzik a jelenlegi kormány Törökországgal kapcsolatos irányvonalát. Szerinte az SPD és a CDU csak azért kelt feszültséget Törökországgal kapcsolatban, hogy szavazókat szerezzen az Erdoğannal szembeni verbális keménykedéssel.

Jelenleg több mint félmillió német-török kettős állampolgár él Németországban, viszont a német állampolgárságot szerző törökök közül csak egy kis töredékük tartja meg török állampolgárságát. Ők így a statisztikákban csak német állampolgárként szerepelnek. Jelenleg nagyjából nyolcszázezer török származású ember él Németországban, aki csak német állampolgár, azonban rájuk ettől még ugyanúgy hatással lehet Erdogan tilalma.

 A TÖRÖKÖK NEM RAJONGANAK MERKELÉRT

Emlékezetes, hogy júliusban “Rosszabb Hitlernél”  szalagcímmel jelent meg egy török napilap, a címlapon Angela Merkelt horogkereszttel ábrázolták, kísérőszövegként pedig ezt írták: “Merkel Németországa az elnyomásban és gyűlöletben túltesz Hitleren”. A Yeni Akit többek között arról írt, hogy Németországban a beteg törökök nem jutnak orvosi ellátáshoz, a török munkavállalókat elbocsátják, a lakásokat pedig nem adják ki a török kisebbség képviselőinek. Valószínűleg Merkelék szórólapján ezért is kiemelt téma a képzés és a munkalehetőség, valamint a gyermekek után járó kedvezmény.

A Financial Times szerint eddig a Németországban élő törökök nagy többsége az SPD-re szavazott, bár az elmúlt években sokan pártoltak át a Zöldekhez, amit Cem Özdemir, Németország legismertebb török származású politikusa vezet. 2013-ban a törökök 64 százaléka szavazott még az SPD-re, míg a CDU-ra csak 6 százalékuk. Egyaugusztusi kutatási adat szerint a németországi törököket nem igazán érdekli a szeptemberi parlamenti választás, és sokan inkább el se mennek közülük szavazni.Tizenöt százalék biztosan nem voksol majd, és további negyvenegy százalék még nem döntötte el, él-e majd a lehetőséggel, mivel úgy érzik, hogy a német pártok nem igazán értik meg őket. 

, ,


Back to Top ↑