2016. 10. 08.

Török külügyminiszter: hiba a síitákkal együttműködniA síita milíciák bevonása az Iszlám Állam kezén lévő észak-iraki Moszul felszabadítására irányuló hadműveletbe nem hoz békét – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Ankarában az olasz hivatali kollégájával, Paolo Gentilonival tartott közös sajtótájékoztatóján.

Az iraki kormányban a síiták vannak többségben, Törökország pedig már többször aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az iraki hadsereg síita fegyveres erők segítségét is igénybe veszi az IÁ elleni harchoz.

Binali Yildirim török miniszterelnök azt mondta, hogy a Moszul környéki, többségében szunnita-arab régióban vallási feszültséget kelthet, ha a támadást követően a terület a síita fegyveresek ellenőrzése alá kerül.

Fikri Isik török védelmi miniszter kedden arra figyelmeztetett, hogy ha az észak-iraki katonai beavatkozás tervezésénél nem értékelik megfelelően az ottani etnikai viszonyokat, akkor akár 1 millió menekült indulhat meg Törökország felé.

Bagdad és Ankara viszonya tavaly decemberben vált feszültté, miután Törökország harckocsikkal és tüzérségi fegyverekkel felszerelt zászlóaljt küldött a Moszulhoz közeli Basika városhoz. Feladatuk, hogy iraki szunnita önkénteseket képezzenek ki és fegyverezzenek fel a 2014 júniusában az IÁ kezére került Moszul visszafoglalására indítandó támadáshoz.

Bagdad csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsának soron kívüli összehívását kérte a szerinte engedély nélküli török beavatkozás miatt Észak-Irakban.

Orientalista.hu – MTI

, , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com