2018. 01. 04.

Török külügyminiszter szerint Netanyahu és Trump áll az iráni tüntetések mögöttBenjámin Netanyahu izraeli kormányfő és Donald Trump amerikai elnök támogatja az iráni tüntetéseket – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában újságíróknak nyilatkozva.

A politikus emlékeztetett arra, hogy más országok vezetői nem tettek hasonló támogató nyilatkozatokat. A tárcavezető leszögezte: Törökország ellenzi a külföldi beavatkozást.

Ha Iránban leváltják a vezetést, azt az ország népe éri el választások útján – fogalmazott.

Hozzátette, hogy Ankara számára fontos Irán stabilitása, és reméli, hogy az összecsapások mihamarabb befejeződnek. A török kormány „nem veszi félvállról” és figyelemmel követi az iráni eseményeket – hangsúlyozta.

Cavusoglu egyúttal bejelentette, hogy szombaton Németországba utazik, hogy Sigmar Gabriel német külügyminiszterrel találkozzon.

A török államfői hivatal tájékoztatása szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán telefonon beszélt Hassan Rouhani iráni elnökkel. A beszámoló alapján Erdogan közölte: Törökországnak fontos, hogy Irán megőrizze a társadalmi békét.

Rouhani köszönetet mondott a török államfő érzékenységéért, és reményét fejezte ki, hogy az iráni tiltakozások néhány napon belül véget érnek.

Iránban egy hete kezdődtek megmozdulások. A tüntetők eleinte a magas árak ellen tiltakoztak, majd az iszlám köztársaság kormánya és az országot az 1979. évi iszlám forradalom óta irányító vallási elit ellen fordultak. A tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban eddig több mint húszan vesztették életüket, és százakat állítottak elő.

Orientalista.hu – MTI

, , , , , , , ,
<


Back to Top ↑