2017. 10. 17.

Tovább tart a rendkívüli állapot Törökországban a terrorszervezetek miattÚjabb három hónappal, ötödször is meghosszabbítaná a tavalyi puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapotot a török minisztertanács – közölte Bekir Bozdag török kormányszóvivő Ankarában a hétfői kabinetülés után tartott sajtótájékoztatóján.

A minisztertanács állásfoglalása előtt néhány órával a nemzetbiztonsági tanács is a helyzet fenntartását szorgalmazta. Mindkét testület élén Recep Tayyip Erdogan török államfő elnököl.

Bozdag azzal magyarázta a kabinet szándékát, hogy a rendkívüli állapot keretében a gyors határozathozatalnak és a döntések gyors végrehajtásának köszönhetően Ankara hatékonyabban tud fellépni a Törökországot veszélyeztető terrorszervezetek ellen. Név szerint az összeesküvésért felelőssé tett gülenista mozgalom, az 1984 óta fegyveres függetlenségi harcot vívó Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), a szélsőbaloldali Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (DHKP-C), illetve az Iszlám Állam (IÁ) ellen.

A kormányszóvivő ugyanakkor azt is elmondta: az intézkedés nyújtotta keretek szükségesek ahhoz, hogy teljes mértékben meg lehessen szüntetni magát a rendkívüli állapotot indokolttá tevő tényezőket, továbbá, hogy biztosítani lehessen a demokrácia védelmében hozott intézkedések folyamatosságát, a jogállamiság elveinek, valamint a polgári és szabadságjogoknak a védelmét.

Egyúttal aláhúzta: a rendkívüli állapot az állampolgárok mindennapi életét továbbra sem befolyásolja, mindenkit ugyanazok a jogok illetnek meg, mint azelőtt. Az intézkedések kizárólag a terrorszervezetek tagjait és azok támogatói érintik – hangoztatta.

A rendkívüli állapotot, amelynek keretében a kormány törvényerejű rendeletekkel irányítja az országot, a múlt évi puccskísérlet után öt nappal, július 20-án vezették be Törökországban. Azóta eddig négy alkalommal hosszabbították meg: tavaly októberben, idén januárban, áprilisban és júliusban.

Törökországban egy év alatt több mint 134 ezer embert vettek őrizetbe, köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, egyetemi tanárokat, üzletembereket, újságírókat és minisztériumi alkalmazottakat azzal a gyanúval, hogy közük lehet az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózathoz vagy a többi terrorszervezethez. Legalább 50 ezer embert előzetes letartóztatásba is helyeztek.

A török vezetés idén július 17-én bizottságot hozott létre a rendkívüli állapot törvényerejű rendeleteinek következtében munkakörükből felfüggesztett vagy elbocsátott állami alkalmazottak, valamint a bezárt intézmények, köztük iskolák és médiaorgánumok panaszainak elbírálására. Az érintetteknek két hónapjuk volt a fellebbezésre. Szeptember közepéig 98 ezer 252-en nyújtottak be panaszt a bizottsághoz.

A török minisztertanácsnak a rendkívüli állapot fenntartására irányuló hétfői döntése csak javaslat a parlament felé, amelynek még jóvá kell hagynia a lépést.
Bozdag a sajtótájékoztatón azt is bejelentette: Törökország hétfőn lezárta légterét az észak-iraki kurd autonóm régióba tartó és az onnan induló repülőgépek előtt, válaszul a térség függetlenné válását támogató szeptember 25-ei népszavazásra.

Orientalista.hu – MTI

, , , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com