2018. 01. 13.

Tovább tüntetnek a palesztinok Jeruzsálem miattTöbb tucat palesztin városban több ezer ember vonult utcákra, és támadtak meg izraeli katonákat. Ciszjordániában és a gázai övezetben azután szabadultak el az indulatok, hogy Donald Trump amerikai elnök, elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. 

Ciszjordániában és a gázai övezetben is állandósultak a tüntetések. Palesztinok százai vonulnak az utcára, hogy így tiltakozzanak Trump amerikai elnök bejelentése ellen, miszerint elismerik Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Legkevesebb 35 palesztin megsebesült pénteken az izraeli biztonsági erőkkel történt összecsapásokban a Gázai övezet határán és Ciszjordániában. Értesülések szerint 25 palesztint éles lőszerrel, további 10-et pedig gumilövedékkel sebesítettek meg. Az izraeli hadsereg szerint Ciszjordániában 17 helyen összesen mintegy 850 tüntető dobálta kövekkel a katonákat és égő gumiabroncsokat gurított feléjük. A katonák könnygázzal és gumilövedékekkel válaszoltak.

A tüntetők a palesztin területeket és az Izraelt elválasztó úgynevezett check-pointoknál kezdik a támadást.

“Nem hagyjuk, hogy Jeruzsálemet kisajátítsák. Ezt az amerikaiak és az izraeliek együtt tervelték ki, ezért vagyunk itt most is, és mindig tiltakozni fogunk” – mondta a tüntetés egyik szervezője.

Donald Trump amerikai elnök még tavaly decemberen jelentette be, hogy, átköltözteti az Egyesült Államok nagykövetségét Tel Aviv-ból Jeruzsálembe, így elismerve azt Izrael fővárosának.

A tüntetések péntekenként a déli ima után kezdődnek és akár két-három napig is eltarthatnak.

Orientalista.hu – ATV

, , , , ,
<


Back to Top ↑