2017. 05. 19.

Tripoli fegyvereket kér RómátólLíbia arra kérte Olaszországot, hogy fegyverezze fel a líbiai parti őrség őrnaszádjait, hogy fel tudjanak lépni a Földközi-tengeren áthaladó bevándorlás és a fegyveres embercsempészet ellen – közölte csütörtökön a líbiai haditengerészet egyik tisztje.

Marco Minniti olasz külügyminiszter hétfőn adott át a líbiai parti őrségnek négy, Olaszországban nagyjavításon átesett őrnaszádot az illegális bevándorlás elleni harcban való kétoldalú együttműködés keretében. Hat másik őrnaszádot a közeljövőben adnak át Líbiának – közölte a miniszter.

„Ezek a naszádok nincsenek fegyverekkel ellátva. Nem tudunk járőrözni velük az egyre jobban felfegyverzett embercsempészet miatt” – mondta sajtótájékoztatóján Abdullah Túmia, a haditengerészet magas rangú tisztje, az Illegális Bevándorlás Elleni Líbiai-Olasz Vegyes Bizottság elnöke.

A katonatiszt emlékeztetett, hogy országára továbbra is érvényben van az ENSZ által a Moammer Kadhafit rendszerét megdöntő 2011 forradalom óta bevezetett fegyverembargó.

A líbiai vezető egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyorsítsák meg a líbiai partok közelében elfogott vagy kimentett, Líbiába visszaküldött és ott átmeneti központokban őrzött menekültek és bevándorlók hazatelepítését.

Csütörtökön a líbiai parti őrség 120 fekete-afrikai migránst – közöttük 11 nőt és négy gyermeket – mentett ki a tengerből a Tripolitól 60 kilométerre keletre fekvő Garrabulli térségében, miután egy fegyveres csoport elrabolta a felfújható csónakjuk motorját.

A fővárostól nyugatra, Szabrátánál, 463 bevándorlót és menekültet – közöttük 27 nőt és nyolc gyermeket -mentettek ki egy fából ácsolt hajóról, amelynek a motorja elromlott- közölte Ajúb Kászem tábornok, a líbiai hadsereg szóvivője. A hajón szíriai, marokkói, tunéziai, szudáni, egyiptomi, ghánai és bangladesi állampolgárok voltak.
Az embercsempészek kihasználják a Líbiában Kadhafi bukásával beállt káoszt. A legtöbben az ország nyugati részéből indulnak, a 300 kilométerre fekvő Olaszország felé.

Több mint 24 ezer bevándorló és menekült érkezett Líbiából Olaszországba az idei év első három hónapjában az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint, szemben a 2016-os első negyedévi 18 ezerrel.
Tavaly rekordszámú – 181 ezer migráns – érkezett Európába az olasz partokon át, 90 százalékuk Líbiából.

Orientalista.hu – (Magyar Idők, MTI)

, , ,


Back to Top ↑