2017. 02. 16.

Tunézia nem akar menekülttáborokat területénTunézia nem támogatja azt a felvetést, hogy menekülttáborokat alakítsanak ki területén a Földközi-tengerből kimentett emberek elhelyezésére – jelezte az észak-afrikai ország miniszterelnöke egy keddi német lapinterjúban, Angela Merkel kancellárral folytatandó megbeszélése előtt.

Az arab tavasz sikerországaként számon tartott Tunézia kormányfője, Jusszef Sahíd a Bild című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy hazája “nagyon fiatal demokrácia”, és nincsenek “kapacitásai” annak az elképzelésnek a megvalósítására, hogy az Európai Unióval együttműködésben menekülttáborokat üzemeltessenek területén.

“Nem hiszem, hogy ez működne, a megoldást Líbiával kell megtalálni, az az egyetlen járható út” – tette hozzá Sahíd.
A nemzeti egységkormány tavaly megválasztott 41 éves vezetője elutasította, hogy hazájának hatóságait bármilyen felelősség terhelné a tavaly karácsony előtt Berlinben egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri által végrehajtott iszlamista terrormerényletért.

A tunéziai hatóságok “nem hibáztak”, és “Amri nem volt terrorista, amikor 2011-ben elhagyta az országot”. Semmi nem utalt arra, hogy szélsőséges iszlamista lesz belőle, radikalizálódása Olaszországban ment végbe, amikor börtönbe került – mondta Jusszef Sahíd.
Azzal kapcsolatban, hogy Anis Amrit azért nem tudták Németországból hazatoloncolni, mert nem volt úti okmánya, és új papírjai csak a merénylet után jutottak el Tunéziából Németországba, a kormányfő azt mondta, hogy a tunéziai hatóságok “korrektül jártak el”, és “mindig is szoros kapcsolatban voltak” a német partnerekkel.

Az együttműködés most is jó, de “egyértelmű bizonyítékok kellenek a német hatóságoktól arról, hogy valóban tunéziaiakról van szó” a hazatoloncolásra jelölt emberek esetében – mondta Jusszef Sahíd. Azonban nagyon kevés, talán csak ezer ember ügyét kell rendezni.
A legnagyobb gondot nem Tunézia okozza Európának, hanem “a Líbiából Olaszországba induló menekültek” – húzta alá.

Tunéziában a Zin el-Abidin ben Ali elnök hatalmának megdöntését eredményező 2010-2011-es “jázminos forradalom” óta óriási az elégedetlenség a nagy munkanélküliség, a szegénység és a társadalmi kirekesztés miatt. Emellett 2011 óta az országot többször is véres dzsihadista merényletek rázták meg.

Anis Amri december 19-én egy kamionnal behajtott a német főváros központjában fekvő Breitscheid téren felállított karácsonyi vásárban szórakozó tömegbe, 12 ember meghalt, 53 ember megsebesült. Ez volt az utóbbi évek legsúlyosabb terrortámadása Németországban. Az elkövető a merénylet előtt felesküdött az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szolgálatára. Utána Hollandiába, majd Franciaországba menekült, és december 23-án felbukkant az olaszországi Milánóban, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt.

Orientalista.hu – MTI

, , , , ,


Back to Top ↑