2018. 01. 21.

Tüntetők zavarták meg Netanyahu korrupciós ügyét lassító izraeli főügyész imáját (videó)Több mint egy éve zajlanak szombat esténként tüntetések Avichai Mandelblit főügyész petach tikvai otthonánál, azzal érvelve, hogy szándékosan lassítja a Benjamin Netanyahu ellen folyó korrupciós vizsgálatokat. De ez volt az első alkalom, hogy a tüntetők a házához közeli zsinagógánál csaptak le rá.

A tüntetők, akik a szombat esti ima alatt érkeztek, szlogeneket skandáltak a zsinagógánál, amire a dühös hívek kijöttek az épületből és vitába bonyolódtak velük. Az Izrael Rádió szerint Mandelblit a családjával együtt a tüntetés kezdetekor elhagyta a zsinagógát, testőre kíséretében.

“Menjetek innen, ez egy vallásos hely, amit meggyaláztok. Az az ember vallásos, hagyjátok imádkozni”, kiáltotta a zsinagóga bejáratából egy férfi a tüntetőknek.

“És akkor mi van, ha zavarunk, nézd, mi történt az országgal,” – hurrogta le az egyik nő.

A hetente tartott tüntetések szervezői elhatárolódtak az esettől, és jelezték, hogy nincsenek kapcsolatban a Mandelblitre támadó csoporttal.

Ayelet Shaked igazságügyminiszter a tüntetőket “erőszakos zaklatók”-nak nevezte.

Moshe Cohen, az Igazságügyi Minisztérium szóvivője személyes nyilatkozatot adott ki, melyben az esetet “szégyenletesnek”, nevezte, mondván, a tüntetők “átléptek egy bizonyos határvonalat”.

A Mandelblit otthonánál tartott heti tüntetések eleinte csak kis számú érdeklődőt vonzottak, ám az utóbbi hónapokban több mint 2000-re nőtt a résztvevők száma. Ebből nőttek ki a Tel Avivban és országszerte tartott jóval nagyobb korrupcióellenes gyűlések.

A tüntetők eredményt követelnek a főügyésztől a Netanjahut érintő korrupciós botrányok ügyében.

Netanyahut ellen két ügyben folyik vizsgálat:

A 2000. sz. ügy szerint a miniszterelnök tárgyalásokat folytatott Árnon Mozesszel, a Yedioth Ahronoth kiadójával és felajánlotta, hogy kedvezőbb cikkekért cserébe segít stabilizálni a lap helyzetét, a fő rivális, Israel Hayommal szemben.

Az 1000 sz. ügy szerint a miniszterelnök és felesége drága ajándékokat fogadtak el az izraeli születésű hollywoodi producer, Árnon Milchan milliárdostól és James Packer ausztrál üzletembertől. Az ajándékba kapott drága szivarok és pezsgő értéke többszázezer sékel. A rendőrségi nyomozás szerint Benjamin Netanjahu az elsőszámú gyanúsított az ügyben.

Netanjahu és felesége, Sara, tagadták, hogy az ajándékok átvétele bűncselekménynek minősül, és azt állították, a tárgyak értéke lényegesen alacsonyabb volt, mint ami a jelentésekben megjelent, és ez csupán közeli barátok közötti kedveskedés volt.

Netanjahu korábban már jelezte, hogy a rendőrségi ajánlásoktól függetlenül, nincs szándékában lemondani.

“És ha vád alá helyezést javasolnak – akkor mi van?” – mondta Netanjahu decemberben egy Likud-gyűlés résztvevőinek. “

Íme egy tény, amiről kétlem, hogy a közvélemény tudna: A rendőrségi ajánlások túlnyomó többsége a semmivel végződik. A rendőrségi ajánlások több mint 60 százaléka a kukában köt ki.” 

mondta Netanyahu.

Orientalista.hu – Újkelet.live nyomán

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com