2018. 01. 09.

Újból próbálkoznak a palesztinok az ENSZ-nél 

A Palesztin Hatóság – mint ahogy arról a Jediot Ahronot, a legnagyobb példányszámú izraeli napilap beszámolt – arra készül, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT) fordul, és a világszervezetben elfoglalt megfigyelői státusának a teljes jogú tagságra való felemelését kéri.

A palesztinoknak már több hasonló eredménytelen próbálkozásuk volt.

Donald Trump, azt követően, hogy bejelentette, az Egyesült Államok Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, a múlt héten már azzal is fenyegetőzött, hogy megvonja a palesztinoknak folyósított segélyeket, holott az izraeli kormány is úgy véli, hogy mindenfajta segély fontos eleme a térség stabilitásának.

Az ENSZ-ben a teljes jogú tagsághoz a BT 15 tagjából 9-nek a támogatása szükséges, ugyanakkor az öt állandó tag bármelyike élhet vétójogával, és nem kétséges, hogy az Egyesült Államok ezt teszi majd, ami a próbálkozás végét jelentheti.

Viszont újdonság az, hogy január elseje óta Lengyelország, Elefántcsontpart és Egyenlítői Guinea is nem állandó tag lett, s mind a háromról feltételezi a Jehidot Ahronot, hogy nem támogatják a palesztinok kérését.

Orientalista.hu – Népszava

, , , ,
<


Back to Top ↑