2018. 04. 16.

Üres épületeket bombázott le az amerikai légierő (videó)

Danny Makki, a Nagy-Britanniában született szír újságíró arról számolt be, hogy Damaszkuszban megkönnyebbüléssel nyugtázták, sőt spontán örömünnep kezdődött annak okán, hogy Trump és szövetségeseinek szombati légicsapásai nem okoztak igazán komoly károkat.

– Kétségkívül ez a legrosszabb, amit tehetett. Trump ezzel nem változtatja meg a kormány politikáját, mert itt vannak az oroszok és az irániak is. Az Assad által vezetett kormány és hadserege a győzelmek útján halad jelenleg. Ha valami ezt megakaszthatja, az a katonai infrastruktúra elleni légicsapás.

Ezzel szemben olyan kutatási létesítmények kerültek célkeresztbe, amik – könnyen lehet – üresek voltak már a támadás előtt. Ez volt a legerősebb félelem Damaszkuszban a várható bombázások hírére, hogy Trump azt a döntést hozza meg, hogy ezeket a katonai és biztonsági szempontból rendkívül érzékeny, stratégiailag fontos bázisokat pusztítják el. De mi történt végül? A rendkívül korlátozott, mintegy óra hosszán át tartó légicsapás rövid sokkot jelentett, okozott félelmet – mondta el Danny.

Szombaton az amerikai légierő – francia és brit támogatással – olyan létesítményeket pusztított el, ahol a gyanújuk szerint vegyi fegyvereket tároltak vagy állítottak elő a szíriai kormányerők.

– Összedőlt néhány épület, foglalkoztak vele itt is, a nemzetközi politikában is. A bonyolult helyzetben és viszonyok között apró, szimbolikus győzelemként tüntethetik fel. Még mindig itt vagyunk, ez így természetes. De nem gondolom, hogy Szíria tovább akarja élezni Trumppal vagy a nyugati államokkal a dolgokat. Mert végül egy totálisan romhalmazzá vált, megsemmisült országuk marad.

Szíria nem a Nyugatra akarnak támaszkodni. A szíriai közhangulatról most azt mondhatom, hogy Trump támadása és nyilatkozatai az emberek szemében provokációval ér fel, és valamiféle dacot vált ki bennük. Tegnap sok civillel beszéltem az utcán. Legtöbbjük úgy tartja, mi rosszabb jöhetne annál, mint ami az elmúlt hét évben történt. – jelentette Danny.

Orientalista.hu – Euronews

, , ,
Back to Top ↑