2017. 08. 17.

Véres éjszakák a Fülöp-szigetekenEgyetlen éjszaka alatt 32 embert ölt meg a Fülöp-szigeteki rendőrség a Rodrigo Duterte elnök által meghirdetett drogháborúban a fővárostól, Manilától északra található Bulacan tartományban.

A helyi hatóság hivatalos tájékoztatása szerint a keddi razzia drogbűnözéssel gyanúsított személyek ellen irányult, a gyanúsítottak pedig fegyveres ellenállást tanúsítottak őrizetbe vételük során, ezért viszonozták a rendőrök a tüzet. Az akció során több mint 100 embert őrizetbe vettek.

Rodrigo Duterte alig több mint egy éve lépett hivatalába.

Az ázsiai Donald Trumpként is emlegetett államfő legfontosabb választási ígérete az volt, hogy gyökerestől kiirtja a 80 milliós lakosú szigetországból a kábítószer-kereskedelmet és a drogfogyasztást, hivatalba lépése óta pedig – szavához hűen – gyakorlatilag hadjáratot folytat a drogkereskedők és a szert használók ellen is. A hivatalos közlések szerint a drogellenes háború kezdete óta mintegy 3500 emberrel végeztek, és több mint 95 ezer embert vettek őrizetbe országszerte a hatóságok a különböző kábítószer-ellenes akciókban.

DUTERTE DROGHÁBORÚJÁT SOKAN BÍRÁLJÁK, DE A HELYIEK BIZTONSÁGBAN ÉRZIK MAGUKAT

Emberi jogi csoportok szerint azonban ennél jóval magasabb lehet a kampány halálos áldozatainak tényleges száma, emiatt pedig számos bírálat éri a Davao keménykezű polgármestereként hírhedtté vált Dutertét az alkalmazott eszközök miatt.

Az elnököt azonban hidegen hagyják a módszereit ért nemzetközi kritikák: a múlt hónapban nyomatékosította, hogy a halálos áldozatok magas száma miatt sem fogja visszafogni drogellenes kampányát.

Annak ellenére tehát, hogy az utóbbi időben a Fülöp-szigeteki drogellenes háború kiszorult a nemzetközi médiumok címlapjairól, elemzők szerint nyilvánvaló, hogy a vérontás messze van még a végétől. A BBC helyszíni tudósítója ugyanakkor megjegyzi: bár rengeteg olyan történetről hallani, amely szerint jogtalanul gyilkoltak meg valakit a hatóságok, a lakosság többsége mégis támogatja a drogellenes háborút, mégpedig azért, mert a korábbinál jóval nagyobb biztonságban érzik magukat az utcákon.

A kíméletlen hatósági fellépések ellen egyébként a legfőbb indok maga a rendőri intézmény korruptsága, a rosszul fizetett rendőrök ugyanis egy csapásra hatalmat kaptak Duterte megválasztásával, így számos esetben felmerül a hatalommal való visszaélés és az önkényes bíráskodás lehetősége is. Idén februárban maga az elnök is gyökeréig korrupt szervezetnek nevezte a rendőrséget.

Az ország lakosainak ráadásul nemcsak a droggal kell felvenniük a harcot, hanem az Iszlám Állammal szövetséges Maute csoport fegyvereseivel is, akikkel szintén napirenden vannak az összecsapások.

Magyar Idők – Tóth Loretta

, , , , , , ,


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com