2018. 02. 14.

Zárt ajtók mögött kezdődött meg a palesztin lány pere

A palesztinok szemében hős, míg Izraelben sokan provokátornak tartják 17 éves Ahed Tamimit.

Megkezdődött kedden az izraeli Oferben egy katonai bíróság előtt annak a fiatal palesztin lánynak a pere, aki ellen azért indult büntetőper, mert megütött izraeli katonákat.

A 17 éves Ahed Tamimi Nabi Salih tavaly decemberben ciszjordániai palesztin faluban, egy izraeli katonai akció közben két izraeli katonával kiabált, majd lökdösni kezdte őket. A katonák a helyszínt biztosították, miközben társaik köveket dobáló palesztinokat próbáltak megfékezni.

A bíró zárt tárgyalást rendelt el Tamimi ügyében. Ezt a kiskorú vádlott jogainak védelmével indokolták, ám a lány védője tiltakozott. Az ügyvéd, Gabi Laski szerint a bíróság valójában azért zárta ki a nyilvánosságot, mert látják, hogy az ügy érdekli az embereket, és “tudják, hogy a pernek nem lenne szabad megtörténnie”.

“Ezért zárják be az ajtókat és nem engedik be az embereket” – vélekedett az ügyvéd a tárgyalás alkalmával újságírók előtt.

A lányt azzal is vádolják, hogy más alkalommal ő is kövekkel dobálta a katonákat és zendülésben vett részt.

A pert nagy érdeklődés övezi. A palesztok hősként ünneplik Ahed Tamimit és az Izraellel szembeni ellenállás jelképének tartják. Izraelben viszont provokátornak látják, aki büntetést érdemel.

Orientalista.hu – Euronews

, , , , ,
Back to Top ↑